Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Lucini Mas, Agustín

dc.contributor.author
Sabatino, María Eugenia

dc.contributor.author
Theumer, Martín Gustavo

dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto

dc.contributor.author
Baroni, María Verónica

dc.date.available
2025-05-12T09:21:17Z
dc.date.issued
2024-01
dc.identifier.citation
Lucini Mas, Agustín; Sabatino, María Eugenia; Theumer, Martín Gustavo; Wunderlin, Daniel Alberto; Baroni, María Verónica; Antioxidant activity of chia flour as a food supplement in a cellular model: Repercussions of processing and in vitro digestion; Elsevier; Heliyon; 10; 1; 1-2024; 1-35
dc.identifier.issn
2405-8440
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/260968
dc.description.abstract
Food processing and digestion can alter bioactive compound composition of food, affecting their potential biological activity. In this study, we evaluated the direct and protective antioxidant effects of polyphenols extracted from defatted chia flour (DCF) (salviaflaside, rosmarinic and fertaric acid as major compounds), sweet cookies supplemented with DCF (CFC) (same major compounds), and their digested fractions (rosmarinic acid, salviaflaside, fertaric and salvianolic E/B/L acid as major compounds) in HepG2 cells in basal and in oxidative stress conditions. DCF showed protective antioxidant effects by decreasing reactive oxygen species (ROS) and protein oxidation products (POP) while increasing reduced glutathione (GSH). Additionally, CFC revealed similar protective effects and even showed enhanced modulation of the antioxidant system due to the activation of antioxidant enzymes. However, the digested fractions only decreased ROS, indicating continued antioxidant effects. This study underscores the importance of evaluating manufacturing and digestion effects to confirm a food’s antioxidant properties.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
POLYPHENOLS
dc.subject
VEGETAL INGREDIENTS
dc.subject
BIOLOGICAL ACTIVITY
dc.subject
ANTIOXIDANT ENZYMES
dc.subject.classification
Química Analítica

dc.subject.classification
Ciencias Químicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Antioxidant activity of chia flour as a food supplement in a cellular model: Repercussions of processing and in vitro digestion
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-05-09T16:22:48Z
dc.journal.volume
10
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
1-35
dc.journal.pais
Estados Unidos

dc.description.fil
Fil: Lucini Mas, Agustín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sabatino, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Theumer, Martín Gustavo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.journal.title
Heliyon
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2405844024001567
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.heliyon.2024.e24125
Archivos asociados