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dc.contributor.author
Sabatino, María Eugenia  
dc.contributor.author
Lucini Mas, Agustín  
dc.contributor.author
Mary, Verónica Sofía  
dc.contributor.author
Martinez, Marcela Lilian  
dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto  
dc.contributor.author
Baroni, María Verónica  
dc.date.available
2025-05-09T15:59:57Z  
dc.date.issued
2024-12  
dc.identifier.citation
Sabatino, María Eugenia; Lucini Mas, Agustín; Mary, Verónica Sofía; Martinez, Marcela Lilian; Wunderlin, Daniel Alberto; et al.; Repercussion of manufacture and digestion process of foods enriched with sesame flour on the antioxidant response of human hepatocyte cultures; Elsevier; Food Bioscience; 62; 105181; 12-2024; 1-12  
dc.identifier.issn
2212-4292  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/260953  
dc.description.abstract
As natural bioactive compounds with recognized antioxidant power, polyphenols may impact on several diseases associated with oxidative stress. In this study, defatted sesame flour (DSF) was investigated as a potential source of dietary polyphenols and a functional ingredient. Additionally, the impact of manufacture and digestion processes on the biological efficacy of the resulting extracts in the HepG2 cell line was explored. For this purpose, polyphenolic extracts were obtained from three sources: DSF, a control sweet cookie formulation and 10% DSF-enriched cookies. In addition, extracts of potentially bioaccessible polyphenols from in vitro digested cookies were collected. Cells were incubated with all these extracts and then injured with H2O2. Intracellular oxidative state and viability, antioxidant enzymes activities, glutathione (GSH) content, and oxidation of proteins and lipids were analyzed. The results showed DSF pro-oxidant actions on the cellular redox state, which hormetically enhanced the antioxidant response. Similarly, biological activity of DSF enriched cookies was found to persist after manufacture and digestion, promoting lipid peroxidation alleviation and GSH replenishment. By promoting an antioxidant response in cells, DSF may be considered for functional incorporation, offering preventive benefits and protective action to counterbalance oxidative damage. This study contributes to highlighting the benefits of DFS validating its final biological effects in a cellular model.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
SESAME  
dc.subject
ANTIOXIDANT RESPONSE  
dc.subject
CELL CULTURE  
dc.subject
DIGESTION PROCESS  
dc.subject.classification
Química Orgánica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Repercussion of manufacture and digestion process of foods enriched with sesame flour on the antioxidant response of human hepatocyte cultures  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-05-09T15:52:46Z  
dc.identifier.eissn
2212-4306  
dc.journal.volume
62  
dc.journal.number
105181  
dc.journal.pagination
1-12  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Sabatino, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lucini Mas, Agustín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mary, Verónica Sofía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Bioquímica Clínica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina  
dc.journal.title
Food Bioscience  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212429224016110  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.fbio.2024.105181