Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Sisterna, Marina Noemí
dc.contributor.author
Ronco, Lía
dc.contributor.author
Voget, Claudio Enrique
dc.contributor.author
Marasas, Mariana Edith
dc.contributor.author
Abbona, Esteban Andrés
dc.contributor.author
Romero, María
dc.contributor.author
Daniele, Jorge
dc.contributor.author
Artaza, Silvina
dc.contributor.author
Otero, Joaquín
dc.contributor.author
Sepúlveda, Claudia
dc.contributor.author
Avila, Germán
dc.contributor.author
Loviso, Claudia Lorena
dc.contributor.author
Orosco Condori, Eugenia Alejandra
dc.contributor.author
Bonicatto, María Margarita
dc.contributor.author
Condes, María Cecilia
dc.contributor.author
Velarde, Irene Julia
dc.date.available
2025-05-08T12:58:10Z
dc.date.issued
2010-03
dc.identifier.citation
Sisterna, Marina Noemí; Ronco, Lía; Voget, Claudio Enrique; Marasas, Mariana Edith; Abbona, Esteban Andrés; et al.; American grapevine culture and research in Berisso, Argentina; Global Science Books; The Americas Journal of Plant Science and Biotechnology; 3; 1; 3-2010; 38-38
dc.identifier.issn
1752-3877
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/260787
dc.description.abstract
The “Riverbank wine of Berisso”, made from american grapevine (Vitis labrusca var. Isabella), is a typical local product, original from an area deeply forgotten of the Pampa riverbank: the Berisso district (latitude 34°53 South, longitude 57°54 West), close to Buenos Aires city, one of the counties most affected by the big Argentinian economic crisis at the end of 2001. The value that distinguishes this product and its permanence throughout different historic moments is the know-how characteristic of a certain group: the wine producers from Berisso. That know-how is repeatedly transferred from generation to generation orally and practically, the productive techniques enabling the vineyard maintenance and its subsequent processing of wine. Recently, in Argentina the possibility of making abandoned regions dynamic is being taken into consideration in order to rescue the food production typical of the area and this process is based on local initiatives. This kind of action is associated with the changes in the food consumption pattern observed in the common urban consumers, where the revaluation of the beliefs related to rural customs, to the rescue of tradition, and to natural behavior is becoming increasingly important. The case of the riverbank wine of Berisso is an example that allowed the Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales de la Universidad Nacional de La Plata, in the context of its basic functions – teaching, research and extension – to begin an integrated work anticipating some trends in Argentina already observed in other developed countries. Historical and sanitary aspects, phases of primary and industrial production, commercialization, comsumption and challenges to face about the case of the riverbank wine of Berisso are described in this review.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Global Science Books
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
AMERICAN
dc.subject
GRAPEVINE
dc.subject
ARGENTINA
dc.subject
BERISSO
dc.subject
AMERICAN
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
American grapevine culture and research in Berisso, Argentina
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-08-19T11:29:27Z
dc.journal.volume
3
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
38-38
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Sisterna, Marina Noemí. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ronco, Lía. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Voget, Claudio Enrique. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Marasas, Mariana Edith. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación y Desarrollo Tecnológico para la Agricultura Familiar. Instituto de Investigación y Desarrollo Tecnológico para la Agricultura Familiar Región Pampeana; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Abbona, Esteban Andrés. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Romero, María. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Daniele, Jorge. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Artaza, Silvina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Otero, Joaquín. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sepúlveda, Claudia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Avila, Germán. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Loviso, Claudia Lorena. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Orosco Condori, Eugenia Alejandra. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bonicatto, María Margarita. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Condes, María Cecilia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Velarde, Irene Julia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.journal.title
The Americas Journal of Plant Science and Biotechnology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.globalsciencebooks.info/Online/GSBOnline/images/2010/AmJPSB_3(SI1)2010/AmJPSB_3(SI1)38-53o.pdf
Archivos asociados