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dc.contributor.author
Piccoli, María Belén  
dc.contributor.author
Gulotta, Florencia Alejandra  
dc.contributor.author
Montenegro, Mariana Angélica  
dc.contributor.author
Vanden Braber, Noelia Luciana  
dc.contributor.author
Paz Zanini, Veronica Irene  
dc.contributor.author
Ferreyra, Nancy Fabiana  
dc.date.available
2025-05-07T17:51:36Z  
dc.date.issued
2024-05  
dc.identifier.citation
Piccoli, María Belén; Gulotta, Florencia Alejandra; Montenegro, Mariana Angélica; Vanden Braber, Noelia Luciana; Paz Zanini, Veronica Irene; et al.; Immobilization of Horseradish Peroxidase onto Montmorillonite/Glucosamine–Chitosan Composite for Electrochemical Biosensing of Polyphenols; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Biosensors; 14; 6; 5-2024; 1-17  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/260682  
dc.description.abstract
Glucosamine–chitosan synthesized by the Maillard reaction was combined with montmorillonite to obtain a nanohybrid composite to immobilize horseradish peroxidase. The material combines the advantageous properties of clay with those of the chitosan derivative; has improved water solubility and reduced molecular weight and viscosity; involves an eco-friendly synthesis; and exhibits ion exchange capacity, good adhesiveness, and a large specific surface area for enzyme adsorption. The physicochemical characteristics of the composite were analyzed by infrared spectroscopy and X-ray diffraction to determine clay–polycation interactions. The electrochemical response of the different polyphenols to glassy carbon electrodes modified with the composite was evaluated by cyclic voltammetry. The sensitivity and detection limit values obtained with the biosensor toward hydroquinone, chlorogenic acid, catechol, and resorcinol are (1.6 ± 0.2) × 102 µA mM−1 and (74 ± 8) nM; (1.2 ± 0.1) × 102 µA mM−1 and (26 ± 3) nM; (16 ± 2) µA mM−1 and (0.74 ± 0.09) μM; and (3.7± 0.3) µA mM−1 and (3.3 ± 0.2) μM, respectively. The biosensor was applied to quantify polyphenols in pennyroyal and lemon verbena extracts.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Multidisciplinary Digital Publishing Institute  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
WATER SOLUBLE CHITOSAN DERIVATIVES  
dc.subject
GLUCOSAMINE CHITOSAN  
dc.subject
SODIUM MONMORILLONITE  
dc.subject
HORSERADISH PEROXIDASE  
dc.subject
POLYPHENOLS  
dc.subject.classification
Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Immobilization of Horseradish Peroxidase onto Montmorillonite/Glucosamine–Chitosan Composite for Electrochemical Biosensing of Polyphenols  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-05-07T10:44:16Z  
dc.identifier.eissn
2079-6374  
dc.journal.volume
14  
dc.journal.number
6  
dc.journal.pagination
1-17  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.description.fil
Fil: Piccoli, María Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gulotta, Florencia Alejandra. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Instituto de Bionanotecnología del Noa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Bionanotecnología del Noa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Montenegro, Mariana Angélica. Universidad Nacional de Villa María; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vanden Braber, Noelia Luciana. Universidad Nacional de Villa María; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Paz Zanini, Veronica Irene. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Instituto de Bionanotecnología del Noa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Bionanotecnología del Noa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ferreyra, Nancy Fabiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba; Argentina  
dc.journal.title
Biosensors  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2079-6374/14/6/278  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/bios14060278