Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Bacterial cellulose nanofibrils from a by-product of the growing Kombucha business: Obtention and use in the development of poly(lactic acid) composites

Bovi, JimenaIcon ; Butto, Martín; Arroyo, Silvana MaricelIcon ; Bernal, Celina RaquelIcon ; Foresti, María LauraIcon
Fecha de publicación: 01/2024
Editorial: Planta Piloto de Ingeniería Química
Revista: Latin American Applied Research
ISSN: 0327-0793
e-ISSN: 1851-8796
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Compuestos

Resumen

Bacterial cellulose nanofibrils were obtained from the floating pellicle developed at the air-liquid interface during Kombucha tea production. Kombucha-derived bacterial nanocellulose (KBNC) was purified by different treatments and characterized in terms of morphology, chemical structure, thermal decomposition pattern and crystallinity.Purified KBNC was then employed in the production of poly(lactic acid) (PLA)-based composites obtained by melt compounding and compression molding. The morphology and the mechanical properties of the composites with increasing contents of KBNC (i.e. 1, 3, 5, 7 wt.%) were analyzed. Results showed that KBNC was suitable for the development of PLA composites with improved stiffness.
Palabras clave: BACTERIAL NANOCELLULOSE , KOMBUCHA TEA , POLY (LACTIC ACID) , BIOCOMPOSITES
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 1.811Mb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Argentina (CC BY-NC-ND 2.5 AR)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/259644
URL: http://laar.plapiqui.edu.ar/OJS/index.php/laar/article/view/2837
DOI: http://dx.doi.org/10.52292/j.laar.2024.2837
Colecciones
Articulos(INTECIN)
Articulos de INST.D/TEC.Y CS.DE LA ING."HILARIO FERNANDEZ LONG"
Articulos(ITPN)
Articulos de INSTITUTO DE TECNOLOGIA EN POLIMEROS Y NANOTECNOLOGIA
Citación
Bovi, Jimena; Butto, Martín; Arroyo, Silvana Maricel; Bernal, Celina Raquel; Foresti, María Laura; Bacterial cellulose nanofibrils from a by-product of the growing Kombucha business: Obtention and use in the development of poly(lactic acid) composites; Planta Piloto de Ingeniería Química; Latin American Applied Research; 54; 1; 1-2024; 55-62
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES