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dc.contributor.author
Cejas, Jimena del Pilar
dc.contributor.author
Rosa, Antonio Sebastián
dc.contributor.author
González Paz, Agustín Nicolás
dc.contributor.author
Frías, María de los Ángeles
dc.contributor.author
Disalvo, Edgardo Anibal
dc.date.available
2025-04-24T14:01:11Z
dc.date.issued
2024-11
dc.identifier.citation
Cejas, Jimena del Pilar; Rosa, Antonio Sebastián; González Paz, Agustín Nicolás; Frías, María de los Ángeles; Disalvo, Edgardo Anibal; Thermodynamics of irreversible processes approach applied to explain the functional responsiveness of lipid membranes; Research Trends; Trends in Physical Chemistry; 23; 11-2024; 69-84
dc.identifier.issn
0972-4435
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/259523
dc.description.abstract
The lipid membrane interphase is treated as a binary solution composed of polar head groups, with their hydration shells sunk in water, different from the bulk. This type of water is exchangeable with adjacent media according to the lateral surface pressure and water activity. Thus, the water influxes and effluxes at constant temperature and in the absence of an electric field, driven by the changes in surface pressure (surface tension) and the osmotic gradient (water activity), are coupled through phenomenological coefficients reflecting water-lipid and lipid-water frictions that relate to the diffusion of water in lipids and diffusion of lipids in water as described by the thermodynamics of irreversible processes (TIP) approach. Thus, the experimental surface pressure/area per molecule isotherms for monolayers can be fitted satisfactorily in contrast to the classical gas model. Hydrogen bond arrangements between water and membrane components determine a unique surface tension of water (surface free energy profile). Each surface pressure/water activity pair defines a particular steady state of the interphase, which explains its responsive behavior when chased by physical and chemical perturbations.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Research Trends
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
SURFACE
dc.subject
INTERPHASE
dc.subject
PERTURBATIONS
dc.subject
WATER
dc.subject.classification
Biofísica
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Thermodynamics of irreversible processes approach applied to explain the functional responsiveness of lipid membranes
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-04-03T13:19:19Z
dc.journal.volume
23
dc.journal.pagination
69-84
dc.journal.pais
India
dc.description.fil
Fil: Cejas, Jimena del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rosa, Antonio Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: González Paz, Agustín Nicolás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Frías, María de los Ángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Disalvo, Edgardo Anibal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Trends in Physical Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.researchtrends.net/tia/abstract.asp?in=0&vn=23&tid=16&aid=7366&pub=2023&type=
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