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dc.contributor.author
Bafumo, Roberto Felipe

dc.contributor.author
Alloggia, Florencia Pía

dc.contributor.author
Ramirez, Daniela Andrea

dc.contributor.author
Maza, Marcos Andres

dc.contributor.author
Fontana, Ariel Ramón

dc.contributor.author
Moreno, Diego A.
dc.contributor.author
Camargo, Alejandra Beatriz

dc.date.available
2025-04-24T12:16:33Z
dc.date.issued
2024-10
dc.identifier.citation
Bafumo, Roberto Felipe; Alloggia, Florencia Pía; Ramirez, Daniela Andrea; Maza, Marcos Andres; Fontana, Ariel Ramón; et al.; Optimal Brassicaceae family microgreens from a phytochemical and sensory perspective; Elsevier Science; Food Research International; 193; 10-2024; 1-14
dc.identifier.issn
0963-9969
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/259496
dc.description.abstract
Microgreens, also called superfoods, emerge because of their high levels of nutrients, diverse flavour profiles, and sustainable cultivation methods, which make them culinary delights and valuable to a healthy and flavorful diet. The present study investigated Brassicaceae family microgreens, proposing a novel system (quality indices) that allows scoring among them. Fourteen Brassica microgreen species were morphological, phytochemical, and sensorial investigated. The morphological assessment revealed that radish microgreens exhibited the highest leaf area (p < 0.05), while red mizuna demonstrated superior yield. Cauliflower microgreens contained the highest concentrations of ascorbic acid (HPLC-DAD) and total phenolic content (p < 0.05). Phytochemical analysis using HPLC-MS/MS identified over 18 glucosinolates and phenolic compounds. Red mustard and red cabbage showed the highest glucosinolate content (p < 0.05). Watercress exhibited the highest phenolic compound content (p < 0.05), primarily flavonoids, while broccoli and radish contained the highest isothiocyanate levels. Cauliflower microgreens resulted in the most consumer-accepted variety. Appling quality indices scoring system identified radish, cauliflower, and broccoli microgreens as the most promising species. This study underscores the potential of Brassica microgreens as an excellent source of health-promoting phytochemicals with favorable market acceptance, providing valuable insights for both nutritional research and commercial applications.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BRASSICACEA
dc.subject
MICROGREENS
dc.subject
FUNCTIONAL PROPERTIES
dc.subject
GLUCOSINOLATES
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas

dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas

dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS

dc.title
Optimal Brassicaceae family microgreens from a phytochemical and sensory perspective
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-04-24T09:46:20Z
dc.journal.volume
193
dc.journal.pagination
1-14
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Bafumo, Roberto Felipe. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alloggia, Florencia Pía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ramirez, Daniela Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Ciencias Enológicas y Agroalimentarias. Laboratorio de Residuos Tóxicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Maza, Marcos Andres. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fontana, Ariel Ramón. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Moreno, Diego A.. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España
dc.description.fil
Fil: Camargo, Alejandra Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.journal.title
Food Research International

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0963996924008822
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2024.114812
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