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dc.contributor.author
Aguirre Pranzoni, Celeste Beatriz  
dc.contributor.author
Bonilla, José Oscar  
dc.contributor.author
Carrillo, Angeles  
dc.contributor.author
López Vidal, Martín Guillermo  
dc.contributor.author
Aguilera, Leonardo Javier  
dc.contributor.author
Ochoa, Nelio Ariel  
dc.contributor.author
Kurina Sanz, Marcela Beatriz  
dc.date.available
2025-04-23T10:14:48Z  
dc.date.issued
2024-08  
dc.identifier.citation
Aguirre Pranzoni, Celeste Beatriz; Bonilla, José Oscar; Carrillo, Angeles; López Vidal, Martín Guillermo; Aguilera, Leonardo Javier; et al.; Biofoams with untapped enzymatic potential produced from beer bagasse by indigenous fungal strains; Elsevier; Bioresource Technology; 406; 8-2024; 1-24  
dc.identifier.issn
0960-8524  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/259288  
dc.description.abstract
White rot fungi are promising organisms for the production of mycelial-based biofoams, providing a sustainable means of valorizing lignocellulosic wastes. This study explores the utilization of two indigenous fungal species, isolated from Argentina and belonging to the genera Trametes, for producing biofoams from brewery waste. The resulting biofoams exhibited an average density of 0.30 g cm−3, a Young’s modulus of approximately 1 MPa, and a compressive stress of around 19 MPa. Additionally, the variation of laccase activity throughout the biofoam production process was evaluated. Surprisingly, residual laccase activity was detected in the biofoams following oven drying at temperatures of 60, 80, and 100 °C. This detection highlights the untapped enzymatic potential of the biofoams and positions them as promising green catalysts for various biotechnological applications.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIOFAMS  
dc.subject
FUNGAL  
dc.subject
LACCASE  
dc.subject
IDENTIFICATION  
dc.subject.classification
Micología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Biofoams with untapped enzymatic potential produced from beer bagasse by indigenous fungal strains  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-04-23T09:13:15Z  
dc.journal.volume
406  
dc.journal.pagination
1-24  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Aguirre Pranzoni, Celeste Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bonilla, José Oscar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Carrillo, Angeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: López Vidal, Martín Guillermo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Aguilera, Leonardo Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ochoa, Nelio Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Kurina Sanz, Marcela Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina  
dc.journal.title
Bioresource Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0960852424007417  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.biortech.2024.131037