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dc.contributor.author
Alonso, Mónica Zulema
dc.contributor.author
Parma, Alberto Ernesto
dc.contributor.author
Lucchesi, Paula Maria Alejandra
dc.contributor.author
Padola, Nora Lía
dc.date.available
2025-04-11T09:52:16Z
dc.date.issued
2012
dc.identifier.citation
Verocytotoxigenic (VTEC) and enteropathogenic (EPEC) Escherichia coli presence in chicken and retail products increase from the farm to the market; 8th Internacional symposium on shiga toxin (verocytotoxin) - producing Escherichia coli infections; Amsterdam; Países Bajos; 2012; 74-74
dc.identifier.issn
1863-1959
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/258509
dc.description.abstract
Introduction & Objectives: Verocytotoxigenic (VTEC) and enteropathogenic(EPEC) Escherichia coli are important pathogens relatedto Public Health. VTEC cause hemorrhagic colitis and hemolyticuremic syndrome in humans. EPEC produce potentially fatal infantdiarrhea noticeably in developing countries. Most of the studies inchicken and retail products were focused on O157:H7 VTEC, butthere is scarce information about non-O157 VTEC and EPEC contamination.The aim of this study was to evaluate the proportion ofchicken samples contaminated with VTEC or EPEC in live animalsand their products (carcasses, giblets and hamburgers).Material & Methods: Cloacal swabs from live animals (859) weretaken from three farms and a chicken processing plant. Carcassesswabs (457) were obtained from different shops and from washedcarcasses after the chilling step in the processing plant. In addition300 giblets and 300 hamburgers were sampled from different shops.All the samples, after an enrichment step, were analysed by a multiplexPCR to detect vt1, vt2 and eae genes.Results: The carriage of VTEC was very low in live animals butnotably increased during processing and handling especially inchicken hamburgers (Fig. 1). Regarding EPEC, proportion of positivesamples was higher than VTEC and showed a more gradualincrease.Conclusions: These results show that EPEC and specially VTEC contaminationincrease after processing and handling of chicken products,and reinforce the need to improving control measures alongthe production and marketing.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
EPEC
dc.subject
CHICKEN
dc.subject
RETAIL PRODUCTS
dc.subject.classification
Otras Producción Animal y Lechería
dc.subject.classification
Producción Animal y Lechería
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Verocytotoxigenic (VTEC) and enteropathogenic (EPEC) Escherichia coli presence in chicken and retail products increase from the farm to the market
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/conferenceObject
dc.type
info:ar-repo/semantics/documento de conferencia
dc.date.updated
2025-04-09T13:52:02Z
dc.journal.volume
59
dc.journal.number
Supl. 1
dc.journal.pagination
74-74
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
Nueva Jersey
dc.description.fil
Fil: Alonso, Mónica Zulema. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Sanidad Animal y Medicina Preventiva. Laboratorio de Inmunoquímica y Biotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Parma, Alberto Ernesto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Sanidad Animal y Medicina Preventiva. Laboratorio de Inmunoquímica y Biotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lucchesi, Paula Maria Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Sanidad Animal y Medicina Preventiva. Laboratorio de Inmunoquímica y Biotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Padola, Nora Lía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Sanidad Animal y Medicina Preventiva. Laboratorio de Inmunoquímica y Biotecnología; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1863-2378.2012.01512.x
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/j.1863-2378.2012.01512.x
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.coverage
Internacional
dc.type.subtype
Simposio
dc.description.nombreEvento
8th Internacional symposium on shiga toxin (verocytotoxin) - producing Escherichia coli infections
dc.date.evento
2012-05-06
dc.description.ciudadEvento
Amsterdam
dc.description.paisEvento
Países Bajos
dc.type.publicacion
Journal
dc.description.institucionOrganizadora
Congress Consultants B.V
dc.source.revista
Zoonoses and Public Health
dc.date.eventoHasta
2012-05-09
dc.type
Simposio
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