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dc.contributor.author
Alonso, Mónica Zulema  
dc.contributor.author
Parma, Alberto Ernesto  
dc.contributor.author
Lucchesi, Paula Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Padola, Nora Lía  
dc.date.available
2025-04-11T09:52:16Z  
dc.date.issued
2012  
dc.identifier.citation
Verocytotoxigenic (VTEC) and enteropathogenic (EPEC) Escherichia coli presence in chicken and retail products increase from the farm to the market; 8th Internacional symposium on shiga toxin (verocytotoxin) - producing Escherichia coli infections; Amsterdam; Países Bajos; 2012; 74-74  
dc.identifier.issn
1863-1959  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/258509  
dc.description.abstract
Introduction & Objectives: Verocytotoxigenic (VTEC) and enteropathogenic(EPEC) Escherichia coli are important pathogens relatedto Public Health. VTEC cause hemorrhagic colitis and hemolyticuremic syndrome in humans. EPEC produce potentially fatal infantdiarrhea noticeably in developing countries. Most of the studies inchicken and retail products were focused on O157:H7 VTEC, butthere is scarce information about non-O157 VTEC and EPEC contamination.The aim of this study was to evaluate the proportion ofchicken samples contaminated with VTEC or EPEC in live animalsand their products (carcasses, giblets and hamburgers).Material & Methods: Cloacal swabs from live animals (859) weretaken from three farms and a chicken processing plant. Carcassesswabs (457) were obtained from different shops and from washedcarcasses after the chilling step in the processing plant. In addition300 giblets and 300 hamburgers were sampled from different shops.All the samples, after an enrichment step, were analysed by a multiplexPCR to detect vt1, vt2 and eae genes.Results: The carriage of VTEC was very low in live animals butnotably increased during processing and handling especially inchicken hamburgers (Fig. 1). Regarding EPEC, proportion of positivesamples was higher than VTEC and showed a more gradualincrease.Conclusions: These results show that EPEC and specially VTEC contaminationincrease after processing and handling of chicken products,and reinforce the need to improving control measures alongthe production and marketing.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
EPEC  
dc.subject
CHICKEN  
dc.subject
RETAIL PRODUCTS  
dc.subject.classification
Otras Producción Animal y Lechería  
dc.subject.classification
Producción Animal y Lechería  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Verocytotoxigenic (VTEC) and enteropathogenic (EPEC) Escherichia coli presence in chicken and retail products increase from the farm to the market  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/conferenceObject  
dc.type
info:ar-repo/semantics/documento de conferencia  
dc.date.updated
2025-04-09T13:52:02Z  
dc.journal.volume
59  
dc.journal.number
Supl. 1  
dc.journal.pagination
74-74  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Nueva Jersey  
dc.description.fil
Fil: Alonso, Mónica Zulema. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Sanidad Animal y Medicina Preventiva. Laboratorio de Inmunoquímica y Biotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Parma, Alberto Ernesto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Sanidad Animal y Medicina Preventiva. Laboratorio de Inmunoquímica y Biotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lucchesi, Paula Maria Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Sanidad Animal y Medicina Preventiva. Laboratorio de Inmunoquímica y Biotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Padola, Nora Lía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Sanidad Animal y Medicina Preventiva. Laboratorio de Inmunoquímica y Biotecnología; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1863-2378.2012.01512.x  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/j.1863-2378.2012.01512.x  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.coverage
Internacional  
dc.type.subtype
Simposio  
dc.description.nombreEvento
8th Internacional symposium on shiga toxin (verocytotoxin) - producing Escherichia coli infections  
dc.date.evento
2012-05-06  
dc.description.ciudadEvento
Amsterdam  
dc.description.paisEvento
Países Bajos  
dc.type.publicacion
Journal  
dc.description.institucionOrganizadora
Congress Consultants B.V  
dc.source.revista
Zoonoses and Public Health  
dc.date.eventoHasta
2012-05-09  
dc.type
Simposio