Artículo
Agricultural activities generate large amounts of biomass, which are largely burned in the field.This process has environmental impacts, mainly greenhouse gas emissions. The objective of thisstudy was to quantify the biomass and analyze the emissions of carbon dioxide (CO2 ) and solidparticles of 2.5 and 10 microns associated with the cultivation of zucchini seedlings (Cucurbita pepo L.) in agricultural substrates. Th e biomass of the seedlings (leaf, stem and root) was estimated, and they were incinerated at temperatures ranging from 50 to 450 oC, recording the emissions of CO2 and particles generated. Th e total biomass of the leaves presented the highest average emission of CO2 (758,3 ppm) and PM2,5 (327,9 μg/m³), and in stem PM10 (2449,3 μg/m³) exceeding the reference levels indicated for Mexico and at international level. Total emissions of PM2,5 and PM10 also exceeded permissible limits. Th e results suggest the need to investigate seedling biomass composition and emissions to mitigate risks to human health and ecosystems. Las actividades agropecuarias generan grandes cantidades de biomasa que en gran medida son quemadas en el campo. Este proceso conlleva impactos ambientales, principalmente las emisiones de gases efecto invernadero. El objetivo de este estudio fue cuantifi car la biomasa y analizar las emisiones de dióxido de carbono (CO2 ) y partículas sólidas de 2,5 y 10 micras asociadas con el cultivo de plántulas de calabacita (Cucurbita pepo L.) en sustratos agrícolas. Se estimó la biomasa de las plántulas (hoja, tallo y raíz) y se incineraron a temperaturas en un rango de 50 a 450 o C, registrando las emisiones de CO2 y partículas generadas. La biomasa total de las hojas presentó la mayor emisión promedio de CO2 (758,3 ppm) y PM2,5 (327,9 μg/m³) y en tallo PM10 (2449,3 μg/m³) superando los niveles de referencia dados para México y a nivel internacional. Las emisiones totales de PM2,5 y PM10 también excedieron los límites permisibles. Los resultados sugieren la necesidad de investigar la composición de biomasa en plántulas y sus emisiones para mitigar riesgos a la salud humana y a los ecosistemas.
Evaluación de emisiones de CO2 y partículas fi nas en la incineración de biomasa de calabacita (Cucurbita pepo L. – Cucurbitaceae)
Título:
Evaluation of CO2 and particulate matter emissions from the incineration of calabacita (Cucurbita pepo L. - Cucurbitaceae)
Alcalá Jáuregui, Jorge A.; Ochoa Arriaga, A.; Martinez Carretero, Eduardo Enrique
; Navas Romero, Ana Laura
; Ontivero, Marcela del Valle
; Filippini. M. F.; Rojas Velázquez, A. N.; Guillén Castillo, O. I.; Lara Izaguirre, A. Y.; Duplancic Videla, María Andrea del Carmen
; Villegas Rodriguez, F.
; Navas Romero, Ana Laura
; Ontivero, Marcela del Valle
; Filippini. M. F.; Rojas Velázquez, A. N.; Guillén Castillo, O. I.; Lara Izaguirre, A. Y.; Duplancic Videla, María Andrea del Carmen
; Villegas Rodriguez, F.
Fecha de publicación:
12/2024
Editorial:
Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas
Revista:
Multequina
ISSN:
0327-9375
e-ISSN:
1852-7329
Idioma:
Español
Tipo de recurso:
Artículo publicado
Clasificación temática:
Resumen
Palabras clave:
EMISIONES DE CO2
,
TEMPERATURA
,
IMPACTO AMBIENTAL
,
CURCUBITA PEPO
,
BIOMASA
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Citación
Alcalá Jáuregui, Jorge A. ; Ochoa Arriaga, A.; Martinez Carretero, Eduardo Enrique; Navas Romero, Ana Laura; Ontivero, Marcela del Valle; et al.; Evaluación de emisiones de CO2 y partículas fi nas en la incineración de biomasa de calabacita (Cucurbita pepo L. – Cucurbitaceae); Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas; Multequina; 33; 12-2024; 1-16
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