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dc.contributor.author
Otálora González, Carlos Mauricio

dc.contributor.author
Felix, Manuel
dc.contributor.author
Bengoechea, Carlos
dc.contributor.author
Flores, Silvia Karina

dc.contributor.author
Gerschenson, Lia Noemi

dc.date.available
2025-04-03T10:23:08Z
dc.date.issued
2024-02
dc.identifier.citation
Otálora González, Carlos Mauricio; Felix, Manuel; Bengoechea, Carlos; Flores, Silvia Karina; Gerschenson, Lia Noemi; Development and Characterization of Edible Films Based on Cassava Starch Modified by Corona Treatment; MDPI; Foods; 13; 3; 2-2024; 1-18
dc.identifier.issn
2304-8158
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/257888
dc.description.abstract
Corona treatment (CT), a surface treatment widely used in the plastic industry, can be used to alter the properties of cassava starch. In the present work, CT was performed on dry granular starch (DS), water-suspended humid granular starch (HS), and gelatinized starch (GS). Different properties and structural characteristics of treated starches were studied. A lowering in pH was generally observed after CT and the rheological properties depended on the starch presentation. A reinforcement of DS and HS samples after CT was deduced from higher viscosity values in flow assays and viscoelastic moduli, but weak gels were obtained when CT was applied to GS. Changes in the A-type polymorphic structure, as well as a drop in relative crystallinity, were produced by CT for DS and HS. Additionally, changes in O-H and C-O-C FTIR bands were observed. Therefore, CT can be applied for starch modification, producing predominantly cross-linking in the DS and de-polymerization in the HS. Casting films made from the modified DS showed higher tensile strength and lower hydrophilicity, solubility, water absorption capacity, and water vapor permeability. Thus, the DS cross-linking induced by CT improved mechanical characteristics and hydrophobicity in edible films, which can be better used as packaging materials.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
MDPI
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
STARCH
dc.subject
CORONA TREATMENT
dc.subject
MODIFICATION
dc.subject
EDIBLE FILMS
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas

dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Development and Characterization of Edible Films Based on Cassava Starch Modified by Corona Treatment
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-04-01T13:43:53Z
dc.journal.volume
13
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
1-18
dc.journal.pais
Suiza

dc.journal.ciudad
Basel
dc.description.fil
Fil: Otálora González, Carlos Mauricio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Felix, Manuel. Universidad de Sevilla. Escuela Tecnica Superior de Ingenieria.; España
dc.description.fil
Fil: Bengoechea, Carlos. Universidad de Sevilla. Escuela Tecnica Superior de Ingenieria.; España
dc.description.fil
Fil: Flores, Silvia Karina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gerschenson, Lia Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.journal.title
Foods
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2304-8158/13/3/468
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/foods13030468
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