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dc.contributor.author
Otálora González, Carlos Mauricio  
dc.contributor.author
Felix, Manuel  
dc.contributor.author
Bengoechea, Carlos  
dc.contributor.author
Flores, Silvia Karina  
dc.contributor.author
Gerschenson, Lia Noemi  
dc.date.available
2025-04-03T10:23:08Z  
dc.date.issued
2024-02  
dc.identifier.citation
Otálora González, Carlos Mauricio; Felix, Manuel; Bengoechea, Carlos; Flores, Silvia Karina; Gerschenson, Lia Noemi; Development and Characterization of Edible Films Based on Cassava Starch Modified by Corona Treatment; MDPI; Foods; 13; 3; 2-2024; 1-18  
dc.identifier.issn
2304-8158  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/257888  
dc.description.abstract
Corona treatment (CT), a surface treatment widely used in the plastic industry, can be used to alter the properties of cassava starch. In the present work, CT was performed on dry granular starch (DS), water-suspended humid granular starch (HS), and gelatinized starch (GS). Different properties and structural characteristics of treated starches were studied. A lowering in pH was generally observed after CT and the rheological properties depended on the starch presentation. A reinforcement of DS and HS samples after CT was deduced from higher viscosity values in flow assays and viscoelastic moduli, but weak gels were obtained when CT was applied to GS. Changes in the A-type polymorphic structure, as well as a drop in relative crystallinity, were produced by CT for DS and HS. Additionally, changes in O-H and C-O-C FTIR bands were observed. Therefore, CT can be applied for starch modification, producing predominantly cross-linking in the DS and de-polymerization in the HS. Casting films made from the modified DS showed higher tensile strength and lower hydrophilicity, solubility, water absorption capacity, and water vapor permeability. Thus, the DS cross-linking induced by CT improved mechanical characteristics and hydrophobicity in edible films, which can be better used as packaging materials.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
MDPI  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
STARCH  
dc.subject
CORONA TREATMENT  
dc.subject
MODIFICATION  
dc.subject
EDIBLE FILMS  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Development and Characterization of Edible Films Based on Cassava Starch Modified by Corona Treatment  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-04-01T13:43:53Z  
dc.journal.volume
13  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
1-18  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Basel  
dc.description.fil
Fil: Otálora González, Carlos Mauricio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Felix, Manuel. Universidad de Sevilla. Escuela Tecnica Superior de Ingenieria.; España  
dc.description.fil
Fil: Bengoechea, Carlos. Universidad de Sevilla. Escuela Tecnica Superior de Ingenieria.; España  
dc.description.fil
Fil: Flores, Silvia Karina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gerschenson, Lia Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina  
dc.journal.title
Foods  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2304-8158/13/3/468  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/foods13030468