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dc.contributor.author
Baibuch, Sabrina Yael

dc.contributor.author
Schelegueda, Laura Inés

dc.contributor.author
Bonifazi, Evelyn Lucia

dc.contributor.author
Cabrera, Gabriela Myriam

dc.contributor.author
Mondragón Portocarrero, Alicia C.
dc.contributor.author
Franco, Carlos M.
dc.contributor.author
Malec, Laura S.
dc.contributor.author
Campos, Carmen Adriana

dc.date.available
2025-04-03T09:59:29Z
dc.date.issued
2024-03
dc.identifier.citation
Baibuch, Sabrina Yael; Schelegueda, Laura Inés; Bonifazi, Evelyn Lucia; Cabrera, Gabriela Myriam; Mondragón Portocarrero, Alicia C.; et al.; Argentinian Rose Petals as a Source of Antioxidant and Antimicrobial Compounds; MDPI; Foods; 13; 7; 3-2024; 1-13
dc.identifier.issn
2304-8158
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/257885
dc.description.abstract
The total phenolic, flavonoid, and anthocyanin contents were evaluated in 11 cultivars of Argentinian roses of different colors. HPLC-ESI-QTOF/MS was used to identify the components where ellagic and quinic acids, quercetin, and kaempferol glycosylated derivatives were found. The phenolic contents ranged from 78.8 ± 3.2 to 203.4 ± 3.1 mg GAE/g dw, the flavonoid content ranged from 19.1 ± 3.8 to 125.9 ± 6.5 mg QE/g dw, and the anthocyanin content ranged from less than 0.01 to 5.8 ± 0.1 mg CE/g dw. The dark red cultivars exhibited the greatest levels of the analyzed compounds and of the antioxidant activities, even higher than those of certain plants known for their high phenolic contents and antioxidant activity. Moreover, the addition of these extracts decreased the population of L. innocua and P. aeruginosa to undetectable levels 24 h after inoculation. Rose petal extracts, mainly those with a dark red color, can be used as natural additives in food, feed, and osmetics, as they contain a high proportion of bioactive compounds with antioxidant and antimicrobial effects.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
MDPI
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
ROSE PETALS
dc.subject
ANTIMICROBIAL
dc.subject
ANTIOXIDANT
dc.subject
BIOACTIVE COMPOUNDS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Argentinian Rose Petals as a Source of Antioxidant and Antimicrobial Compounds
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-04-01T13:49:09Z
dc.journal.volume
13
dc.journal.number
7
dc.journal.pagination
1-13
dc.journal.pais
Suiza

dc.description.fil
Fil: Baibuch, Sabrina Yael. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Schelegueda, Laura Inés. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bonifazi, Evelyn Lucia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cabrera, Gabriela Myriam. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mondragón Portocarrero, Alicia C.. Universidad de Santiago de Compostela; España
dc.description.fil
Fil: Franco, Carlos M.. Universidad de Santiago de Compostela; España
dc.description.fil
Fil: Malec, Laura S.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Campos, Carmen Adriana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.journal.title
Foods
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/foods13070977
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2304-8158/13/7/977
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