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dc.contributor.author
Baibuch, Sabrina Yael  
dc.contributor.author
Schelegueda, Laura Inés  
dc.contributor.author
Bonifazi, Evelyn Lucia  
dc.contributor.author
Cabrera, Gabriela Myriam  
dc.contributor.author
Mondragón Portocarrero, Alicia C.  
dc.contributor.author
Franco, Carlos M.  
dc.contributor.author
Malec, Laura S.  
dc.contributor.author
Campos, Carmen Adriana  
dc.date.available
2025-04-03T09:59:29Z  
dc.date.issued
2024-03  
dc.identifier.citation
Baibuch, Sabrina Yael; Schelegueda, Laura Inés; Bonifazi, Evelyn Lucia; Cabrera, Gabriela Myriam; Mondragón Portocarrero, Alicia C.; et al.; Argentinian Rose Petals as a Source of Antioxidant and Antimicrobial Compounds; MDPI; Foods; 13; 7; 3-2024; 1-13  
dc.identifier.issn
2304-8158  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/257885  
dc.description.abstract
The total phenolic, flavonoid, and anthocyanin contents were evaluated in 11 cultivars of Argentinian roses of different colors. HPLC-ESI-QTOF/MS was used to identify the components where ellagic and quinic acids, quercetin, and kaempferol glycosylated derivatives were found. The phenolic contents ranged from 78.8 ± 3.2 to 203.4 ± 3.1 mg GAE/g dw, the flavonoid content ranged from 19.1 ± 3.8 to 125.9 ± 6.5 mg QE/g dw, and the anthocyanin content ranged from less than 0.01 to 5.8 ± 0.1 mg CE/g dw. The dark red cultivars exhibited the greatest levels of the analyzed compounds and of the antioxidant activities, even higher than those of certain plants known for their high phenolic contents and antioxidant activity. Moreover, the addition of these extracts decreased the population of L. innocua and P. aeruginosa to undetectable levels 24 h after inoculation. Rose petal extracts, mainly those with a dark red color, can be used as natural additives in food, feed, and osmetics, as they contain a high proportion of bioactive compounds with antioxidant and antimicrobial effects.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
MDPI  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
ROSE PETALS  
dc.subject
ANTIMICROBIAL  
dc.subject
ANTIOXIDANT  
dc.subject
BIOACTIVE COMPOUNDS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Argentinian Rose Petals as a Source of Antioxidant and Antimicrobial Compounds  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-04-01T13:49:09Z  
dc.journal.volume
13  
dc.journal.number
7  
dc.journal.pagination
1-13  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.description.fil
Fil: Baibuch, Sabrina Yael. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Schelegueda, Laura Inés. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bonifazi, Evelyn Lucia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cabrera, Gabriela Myriam. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mondragón Portocarrero, Alicia C.. Universidad de Santiago de Compostela; España  
dc.description.fil
Fil: Franco, Carlos M.. Universidad de Santiago de Compostela; España  
dc.description.fil
Fil: Malec, Laura S.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Campos, Carmen Adriana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.journal.title
Foods  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/foods13070977  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2304-8158/13/7/977