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dc.contributor.author
de Matteo, Regina

dc.contributor.author
Rey, Juan Manuel

dc.contributor.author
Corfield, Rocío

dc.contributor.author
Gómez Andrade, Victoria Alejandra

dc.contributor.author
Santagapita, Patricio Roman

dc.contributor.author
Di Salvo, Florencia

dc.contributor.author
Perez, Oscar Edgardo

dc.date.available
2025-04-03T09:32:35Z
dc.date.issued
2024-03
dc.identifier.citation
de Matteo, Regina; Rey, Juan Manuel; Corfield, Rocío; Gómez Andrade, Victoria Alejandra; Santagapita, Patricio Roman; et al.; Chitosan-inspired Matrices for Folic Acid. Insightful Structural Characterization and Ensured Bioaccessibility; Springer; Food Biophysics; 19; 2; 3-2024; 412-424
dc.identifier.issn
1557-1858
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/257869
dc.description.abstract
The objective of this research was to obtain and characterize chitosan (CS) based matrices conceived as folic acid (FA) dried reservoir that could find application as food coating upon rehydration. An Argentinean and high molecular weight (MW) chitosan (AC) was used and contrasted with a commercial type one (CC). FTIR and XRD were applied for the polysaccharide-vitamin dried mixed systems characterization. Shifts in bands of FA and AC or CC were observed in the mixed systems, confirming the interaction among the components, for example, the bands at 1382 and 1391 cm− 1 (AC and FA, respectively) shifted to 1387 cm–1 in the in AC-FA mixed systems. XRD data showed that the FA is in its protonated form as expected and is maintained in the different mixed systems obtained using either with CC or AC, demonstrating the robustness and applicability of the material to properly conserve the active ingredient.The ultrastructure and topography were studied by SEM and AFM, respectively. FA incrustations in a self-associated form were observed in the topography images. Variations in topography observed for the AC-FA and CC-FA mixed systems could be attributed to specific interactions between the components and the molecular features of each CS (i.e. the mean particle size was 63 ± 3 and 9 ± 1 nm and, roughness gave values of 0.47 and 0.41 nm, respectively).Vitamin bioaccessibility remained unchanged compared to the control (88.36% ±10.35%), being equal to 91.08% ± 5.02% for AC-FA and 71.56% ±14.08% for CC-FA, after submitted samples to an in vitro digestion process. In sum, mixed AC-FA systems obtained are promising materials for a possible additional application in coating matrices inspired by biopolymers to improve food preservation, maintaining the bioaccessibility of vitamins.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CHITOSAN
dc.subject
FOLIC ACID
dc.subject
MATRICES
dc.subject
BIOACCESSIBILITY
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas

dc.subject.classification
Ciencias Químicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Chitosan-inspired Matrices for Folic Acid. Insightful Structural Characterization and Ensured Bioaccessibility
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-04-01T13:51:11Z
dc.journal.volume
19
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
412-424
dc.journal.pais
Alemania

dc.journal.ciudad
Berlin
dc.description.fil
Fil: de Matteo, Regina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rey, Juan Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina
dc.description.fil
Fil: Corfield, Rocío. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gómez Andrade, Victoria Alejandra. Comisión Nacional de Energía Atómica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Santagapita, Patricio Roman. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina
dc.description.fil
Fil: Di Salvo, Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perez, Oscar Edgardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
dc.journal.title
Food Biophysics

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s11483-024-09833-x
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11483-024-09833-x
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