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dc.contributor.author
Costa, Hernán
dc.contributor.author
Distéfano, Ana Julia
dc.contributor.author
Marino, Cristina Ester
dc.contributor.author
Hidalgo, Aurelio
dc.contributor.author
Berenguer, José
dc.contributor.author
Biscoglio, Mirtha Josefa
dc.contributor.author
Ferrarotti, Susana Alicia
dc.date.available
2025-04-01T12:33:15Z
dc.date.issued
2011-10
dc.identifier.citation
Costa, Hernán; Distéfano, Ana Julia; Marino, Cristina Ester; Hidalgo, Aurelio; Berenguer, José; et al.; The residue 179 is involved in product specificity of the Bacillus circulans DF 9R cyclodextrin glycosyltransferase; Springer; Applied Microbiology and Biotechnology; 94; 1; 10-2011; 123-130
dc.identifier.issn
0175-7598
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/257810
dc.description.abstract
Cyclodextrin glycosyltransferases (CGTases)are important enzymes in biotechnology because oftheir ability to produce cyclodextrin (CD) mixtures fromstarch whose relative composition depends on enzymesource. A multiple alignment of 46 CGTases andShannon entropy analysis allowed us to find differencesand similarities that could be related to productspecificity. Interestingly, position 179 has Gly in allthe CGTases except in that from Bacillus circulans DF9R which possesses Gln. The absence of a side chain atthat position has been considered as a strong requirementfor substrate binding and cyclization process. Therefore,we constructed two mutants of this enzyme, Q179L andQ179G. The activity and kinetic parameters of Q179Gremained unchanged while the Q179L mutant showed adifferent CDs ratio, a lower catalytic efficiency, and adecreased ability to convert starch into CDs. We show thatposition 179 is involved in CGTase product specificity andmust be occupied by Gly?without a side chain?or byamino acid residues able to interact with the substratethrough hydrogen bonds in a way that the cyclizationprocess occurs efficiently. These findings are alsoexplained on the basis of a structural model.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CGTase
dc.subject
Product specificity
dc.subject
Structural aspects
dc.subject
Bacillus circulans
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
The residue 179 is involved in product specificity of the Bacillus circulans DF 9R cyclodextrin glycosyltransferase
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-03-31T14:06:34Z
dc.journal.volume
94
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
123-130
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Berlin
dc.description.fil
Fil: Costa, Hernán. Universidad Nacional de Luján. Departamento de Ciencias Básicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Distéfano, Ana Julia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Marino, Cristina Ester. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hidalgo, Aurelio. Universidad Autónoma de Madrid; España
dc.description.fil
Fil: Berenguer, José. Universidad Autónoma de Madrid; España
dc.description.fil
Fil: Biscoglio, Mirtha Josefa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Biológica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas "Prof. Alejandro C. Paladini". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ferrarotti, Susana Alicia. Universidad Nacional de Luján. Departamento de Ciencias Básicas; Argentina
dc.journal.title
Applied Microbiology and Biotechnology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s00253-011-3623-6
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s00253-011-3623-6
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