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dc.contributor.author
Costa, Hernán  
dc.contributor.author
Distéfano, Ana Julia  
dc.contributor.author
Marino, Cristina Ester  
dc.contributor.author
Hidalgo, Aurelio  
dc.contributor.author
Berenguer, José  
dc.contributor.author
Biscoglio, Mirtha Josefa  
dc.contributor.author
Ferrarotti, Susana Alicia  
dc.date.available
2025-04-01T12:33:15Z  
dc.date.issued
2011-10  
dc.identifier.citation
Costa, Hernán; Distéfano, Ana Julia; Marino, Cristina Ester; Hidalgo, Aurelio; Berenguer, José; et al.; The residue 179 is involved in product specificity of the Bacillus circulans DF 9R cyclodextrin glycosyltransferase; Springer; Applied Microbiology and Biotechnology; 94; 1; 10-2011; 123-130  
dc.identifier.issn
0175-7598  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/257810  
dc.description.abstract
Cyclodextrin glycosyltransferases (CGTases)are important enzymes in biotechnology because oftheir ability to produce cyclodextrin (CD) mixtures fromstarch whose relative composition depends on enzymesource. A multiple alignment of 46 CGTases andShannon entropy analysis allowed us to find differencesand similarities that could be related to productspecificity. Interestingly, position 179 has Gly in allthe CGTases except in that from Bacillus circulans DF9R which possesses Gln. The absence of a side chain atthat position has been considered as a strong requirementfor substrate binding and cyclization process. Therefore,we constructed two mutants of this enzyme, Q179L andQ179G. The activity and kinetic parameters of Q179Gremained unchanged while the Q179L mutant showed adifferent CDs ratio, a lower catalytic efficiency, and adecreased ability to convert starch into CDs. We show thatposition 179 is involved in CGTase product specificity andmust be occupied by Gly?without a side chain?or byamino acid residues able to interact with the substratethrough hydrogen bonds in a way that the cyclizationprocess occurs efficiently. These findings are alsoexplained on the basis of a structural model.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CGTase  
dc.subject
Product specificity  
dc.subject
Structural aspects  
dc.subject
Bacillus circulans  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
The residue 179 is involved in product specificity of the Bacillus circulans DF 9R cyclodextrin glycosyltransferase  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-03-31T14:06:34Z  
dc.journal.volume
94  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
123-130  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlin  
dc.description.fil
Fil: Costa, Hernán. Universidad Nacional de Luján. Departamento de Ciencias Básicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Distéfano, Ana Julia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Marino, Cristina Ester. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hidalgo, Aurelio. Universidad Autónoma de Madrid; España  
dc.description.fil
Fil: Berenguer, José. Universidad Autónoma de Madrid; España  
dc.description.fil
Fil: Biscoglio, Mirtha Josefa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Biológica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas "Prof. Alejandro C. Paladini". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ferrarotti, Susana Alicia. Universidad Nacional de Luján. Departamento de Ciencias Básicas; Argentina  
dc.journal.title
Applied Microbiology and Biotechnology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s00253-011-3623-6  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s00253-011-3623-6