Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Fernandez, María Verónica
dc.contributor.author
Pereira, L.
dc.contributor.author
Jagus, Rosa Juana
dc.contributor.author
Agüero, Maria Victoria
dc.date.available
2025-03-31T12:41:41Z
dc.date.issued
2024-01
dc.identifier.citation
Fernandez, María Verónica; Pereira, L.; Jagus, Rosa Juana; Agüero, Maria Victoria; Enhancing the Quality and Shelf-Life of a Fruit and Vegetable Smoothie Through an Optimized Combination of Ultrasound and Nisin Treatments; Springer; Food and Bioprocess Technology; 17; 10; 1-2024; 3236-3252
dc.identifier.issn
1935-5130
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/257657
dc.description.abstract
This study aimed to optimize three factors of a non-thermal treatment for a fruit and vegetable (F&V) smoothie: ultrasonication (US) time, US amplitude as a percentage of the maximum one (%maxA), and nisin concentration. When the focus was on minimizing deterioration and maximizing quality immediately after treatment (day 0), the analysis suggested an optimal treatment of 2.4 min of US at 70%maxA and 11.83 mg kg−1 of nisin (opt1). However, when targeting minimal deterioration at advanced storage (day 9), a more intensive treatment of 7.4 min at 74%maxA and 12.5 mg kg−1 of nisin (opt2) was recommended. Both optimal treatments significantly reduced spoilage microorganisms and enzyme activity, increased total phenolic content and antioxidant capacity in the F&V smoothie, while maintaining its physicochemical properties and color. During storage, samples treated with both optimal conditions exhibited enhanced stability, extending the microbiological shelf-life by at least 14 days. Opt2 outperformed opt1, but cost-effectiveness must be weighed due to factors higher intensities. The obtained results lay the foundation for future research and demonstrate the great potential of these combined methods for preserving F&V beverages.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights
Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Argentina (CC BY-NC-SA 2.5 AR)
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
HURDLE TECHNOLOGIES
dc.subject
NATURAL ANTIMICROBIALS
dc.subject
NON-THERMAL TECHNOLOGIES
dc.subject
QUALITY STABILITY
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Enhancing the Quality and Shelf-Life of a Fruit and Vegetable Smoothie Through an Optimized Combination of Ultrasound and Nisin Treatments
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-03-28T11:53:32Z
dc.journal.volume
17
dc.journal.number
10
dc.journal.pagination
3236-3252
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Berlín
dc.description.fil
Fil: Fernandez, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long"; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pereira, L.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Jagus, Rosa Juana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long"; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Agüero, Maria Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long"; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.journal.title
Food and Bioprocess Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s11947-024-03322-2
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11947-024-03322-2
Archivos asociados