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dc.contributor.author
Romano, Catalina S.  
dc.contributor.author
Abadi, Karina  
dc.contributor.author
Repetto, María Victoria  
dc.contributor.author
Vojnov, Adrián Alberto  
dc.contributor.author
Moreno, Silvia  
dc.date.available
2017-10-03T16:57:38Z  
dc.date.issued
2009-12  
dc.identifier.citation
Romano, Catalina S.; Abadi, Karina; Repetto, María Victoria; Vojnov, Adrián Alberto; Moreno, Silvia; Synergistic antioxidant and antibacterial activity of rosemary plus butylated derivatives; Elsevier; Food Chemistry; 115; 2; 12-2009; 456-461  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/25753  
dc.description.abstract
Antioxidant and antibacterial activity of a methanol rosemary extract (RE) containing 30% carnosic acid (CA), 16% carnosol (COH) and 5% rosmarinic acid (RA) was studied in vitro alone and in combination with the antioxidant food additives butylated hydroxytoluene (BHT) and butylated hydroxyanisole (BHA). The antioxidant efficiency of the extract, CA, and RA, was determined by a kinetic analysis of the 2,2-diphenyl- 2-picrylhydrazyl hydrate radical (DPPH ) scavenging activity. RE showed two different rate slopes in the reduction of DPPH vs. time curve, which correlated with the distinct behaviours of RA and CA; pure RA reached the plateau more rapidly than CA. A synergistic antioxidant effect between RE and BHT was demonstrated by isobolographic analysis and a synergistic interaction of RE with BHA to inhibit Escherichia coli and Staphylococcus aureus growth was observed. Therefore, rosemary not only enhances the antioxidant efficiency of BHA and BHT, but also the antibacterial effect of BHA; allowing a decrease from 4.4 to17 folds in the amounts of the synthetic compounds used.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Antioxidant  
dc.subject
Rosemary  
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Synergistic antioxidant and antibacterial activity of rosemary plus butylated derivatives  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-09-29T16:42:03Z  
dc.identifier.eissn
1873-7072  
dc.journal.volume
115  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
456-461  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Oxford  
dc.description.fil
Fil: Romano, Catalina S.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Abadi, Karina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Repetto, María Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vojnov, Adrián Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología "Dr. César Milstein". Fundación Pablo Cassará. Instituto de Ciencia y Tecnología ; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Moreno, Silvia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814608014817  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.12.029