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dc.contributor.author
Romano, Catalina S.
dc.contributor.author
Abadi, Karina
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dc.contributor.author
Repetto, María Victoria
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dc.contributor.author
Vojnov, Adrián Alberto
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dc.contributor.author
Moreno, Silvia
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dc.date.available
2017-10-03T16:57:38Z
dc.date.issued
2009-12
dc.identifier.citation
Romano, Catalina S.; Abadi, Karina; Repetto, María Victoria; Vojnov, Adrián Alberto; Moreno, Silvia; Synergistic antioxidant and antibacterial activity of rosemary plus butylated derivatives; Elsevier; Food Chemistry; 115; 2; 12-2009; 456-461
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/25753
dc.description.abstract
Antioxidant and antibacterial activity of a methanol rosemary extract (RE) containing 30% carnosic acid (CA), 16% carnosol (COH) and 5% rosmarinic acid (RA) was studied in vitro alone and in combination with the antioxidant food additives butylated hydroxytoluene (BHT) and butylated hydroxyanisole (BHA). The antioxidant efficiency of the extract, CA, and RA, was determined by a kinetic analysis of the 2,2-diphenyl- 2-picrylhydrazyl hydrate radical (DPPH ) scavenging activity. RE showed two different rate slopes in the reduction of DPPH vs. time curve, which correlated with the distinct behaviours of RA and CA; pure RA reached the plateau more rapidly than CA. A synergistic antioxidant effect between RE and BHT was demonstrated by isobolographic analysis and a synergistic interaction of RE with BHA to inhibit Escherichia coli and Staphylococcus aureus growth was observed. Therefore, rosemary not only enhances the antioxidant efficiency of BHA and BHT, but also the antibacterial effect of BHA; allowing a decrease from 4.4 to17 folds in the amounts of the synthetic compounds used.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Antioxidant
dc.subject
Rosemary
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular
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dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
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dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
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dc.title
Synergistic antioxidant and antibacterial activity of rosemary plus butylated derivatives
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-09-29T16:42:03Z
dc.identifier.eissn
1873-7072
dc.journal.volume
115
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
456-461
dc.journal.pais
Reino Unido
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dc.journal.ciudad
Oxford
dc.description.fil
Fil: Romano, Catalina S.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Abadi, Karina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Repetto, María Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vojnov, Adrián Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología "Dr. César Milstein". Fundación Pablo Cassará. Instituto de Ciencia y Tecnología ; Argentina
dc.description.fil
Fil: Moreno, Silvia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
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dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814608014817
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.12.029
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