Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Batistela, Mara Elisa

dc.contributor.author
Bergamini, Carina Viviana

dc.contributor.author
Ale, Elisa Carmen

dc.contributor.author
Sánchez, Renzo
dc.contributor.author
Wolf, Irma Veronica

dc.contributor.author
Peralta, Guillermo Hugo

dc.date.available
2025-03-28T09:16:40Z
dc.date.issued
2024-12
dc.identifier.citation
Batistela, Mara Elisa; Bergamini, Carina Viviana; Ale, Elisa Carmen; Sánchez, Renzo; Wolf, Irma Veronica; et al.; Culture medium based on whey permeate for biomass production of lactobacilli with technological aptitudes; Elsevier; Food Bioscience; 62; 12-2024; 1-13
dc.identifier.issn
2212-4292
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/257468
dc.description.abstract
The objective of this study was to formulate a culture medium to produce lactobacilli biomass using cheese whey permeate, as well as to study its effect on the metabolic activity of both Lacticaseibacillus rhamnosus 73 (L73) and Lacticaseibacillus paracasei 90 (L90) when grown under controlled or free pH conditions. The optimised media demonstrated to be efficient in obtaining high levels of L73 and L90, being also suitable to grow other lactobacilli strains with great potential as adjunct cultures for cheeses. The pH control enhanced biomass production for L73 but not for L90. In general, the peptidase activities and the metabolism of lactose and organic acids were influenced by the control of pH. Similarly, both L73 and L90 showed different volatile compound profiles depending on the pH condition. The diverse flavour-forming abilities of these strains might be of great value to cheese industries, by providing cheese with novel flavour profiles.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Culture medium
dc.subject
Whey permeate
dc.subject
Adjunct culture
dc.subject
Lactobacilli
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Culture medium based on whey permeate for biomass production of lactobacilli with technological aptitudes
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-03-25T13:27:05Z
dc.journal.volume
62
dc.journal.pagination
1-13
dc.journal.pais
Reino Unido

dc.description.fil
Fil: Batistela, Mara Elisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ale, Elisa Carmen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sánchez, Renzo. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Bromatología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wolf, Irma Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Peralta, Guillermo Hugo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.journal.title
Food Bioscience
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2212429224018765
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fbio.2024.105445
Archivos asociados