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dc.contributor.author
Batistela, Mara Elisa  
dc.contributor.author
Bergamini, Carina Viviana  
dc.contributor.author
Ale, Elisa Carmen  
dc.contributor.author
Sánchez, Renzo  
dc.contributor.author
Wolf, Irma Veronica  
dc.contributor.author
Peralta, Guillermo Hugo  
dc.date.available
2025-03-28T09:16:40Z  
dc.date.issued
2024-12  
dc.identifier.citation
Batistela, Mara Elisa; Bergamini, Carina Viviana; Ale, Elisa Carmen; Sánchez, Renzo; Wolf, Irma Veronica; et al.; Culture medium based on whey permeate for biomass production of lactobacilli with technological aptitudes; Elsevier; Food Bioscience; 62; 12-2024; 1-13  
dc.identifier.issn
2212-4292  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/257468  
dc.description.abstract
The objective of this study was to formulate a culture medium to produce lactobacilli biomass using cheese whey permeate, as well as to study its effect on the metabolic activity of both Lacticaseibacillus rhamnosus 73 (L73) and Lacticaseibacillus paracasei 90 (L90) when grown under controlled or free pH conditions. The optimised media demonstrated to be efficient in obtaining high levels of L73 and L90, being also suitable to grow other lactobacilli strains with great potential as adjunct cultures for cheeses. The pH control enhanced biomass production for L73 but not for L90. In general, the peptidase activities and the metabolism of lactose and organic acids were influenced by the control of pH. Similarly, both L73 and L90 showed different volatile compound profiles depending on the pH condition. The diverse flavour-forming abilities of these strains might be of great value to cheese industries, by providing cheese with novel flavour profiles.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Culture medium  
dc.subject
Whey permeate  
dc.subject
Adjunct culture  
dc.subject
Lactobacilli  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Culture medium based on whey permeate for biomass production of lactobacilli with technological aptitudes  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-03-25T13:27:05Z  
dc.journal.volume
62  
dc.journal.pagination
1-13  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Batistela, Mara Elisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ale, Elisa Carmen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sánchez, Renzo. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Bromatología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wolf, Irma Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Peralta, Guillermo Hugo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.journal.title
Food Bioscience  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2212429224018765  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fbio.2024.105445