Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Quiroga, Julieta  
dc.contributor.author
Lambrese, Yésica Sabrina  
dc.contributor.author
Garcia, Maria Guadalupe  
dc.contributor.author
Ochoa, Nelio Ariel  
dc.contributor.author
Calvente, Viviana Edith  
dc.date.available
2025-03-27T12:04:30Z  
dc.date.issued
2025-01  
dc.identifier.citation
Quiroga, Julieta; Lambrese, Yésica Sabrina; Garcia, Maria Guadalupe; Ochoa, Nelio Ariel; Calvente, Viviana Edith; Enhancing apple postharvest protection: Efficacy of pectin coatings containing Cryptococcus laurentii against Penicillium expansum; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 426; 1-2025; 1-8  
dc.identifier.issn
0168-1605  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/257390  
dc.description.abstract
The aim of this work is the application of pectin coatings containing Cryptococcus laurentii as a method of biocontrol of Penicillium expansum for postharvest protection of apples. For this purpose, the yeast was incorporated into a pectin matrix, and its viability and biocontrol activity in vitro and in vivo against P. expansum was evaluated over time. In addition, the influence of the sterilization process on coating thickness was studied. Results showed that pectin coating with C. laurentii enhanced mycelial growth inhibition in vitro studies, while no significant differences were observed in disease incidence and severity reduction in vivo studies. The sterilization process reduced the viscosity of the pectin solution, resulting in coating thicknesses ranging from 0.5 to 1 μm. As a general evaluation, in vitro and in vivo, biocontrol assays were useful in demonstrating better postharvest protection of the yeast at 7 ◦C concerning 25 ◦C.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
COATING  
dc.subject
PECTIN  
dc.subject
BIOLOGICAL CONTROL  
dc.subject
PROTECTION  
dc.subject.classification
Otras Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Enhancing apple postharvest protection: Efficacy of pectin coatings containing Cryptococcus laurentii against Penicillium expansum  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-03-25T20:22:57Z  
dc.journal.volume
426  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Quiroga, Julieta. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich". Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lambrese, Yésica Sabrina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ingeniería y Ciencias Económico Sociales. Departamento de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Guadalupe. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich". Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ochoa, Nelio Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich". Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Calvente, Viviana Edith. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Departamento de Química; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0168160524003787  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2024.110934