Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Quiroga, Julieta

dc.contributor.author
Lambrese, Yésica Sabrina

dc.contributor.author
Garcia, Maria Guadalupe

dc.contributor.author
Ochoa, Nelio Ariel

dc.contributor.author
Calvente, Viviana Edith

dc.date.available
2025-03-27T12:04:30Z
dc.date.issued
2025-01
dc.identifier.citation
Quiroga, Julieta; Lambrese, Yésica Sabrina; Garcia, Maria Guadalupe; Ochoa, Nelio Ariel; Calvente, Viviana Edith; Enhancing apple postharvest protection: Efficacy of pectin coatings containing Cryptococcus laurentii against Penicillium expansum; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 426; 1-2025; 1-8
dc.identifier.issn
0168-1605
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/257390
dc.description.abstract
The aim of this work is the application of pectin coatings containing Cryptococcus laurentii as a method of biocontrol of Penicillium expansum for postharvest protection of apples. For this purpose, the yeast was incorporated into a pectin matrix, and its viability and biocontrol activity in vitro and in vivo against P. expansum was evaluated over time. In addition, the influence of the sterilization process on coating thickness was studied. Results showed that pectin coating with C. laurentii enhanced mycelial growth inhibition in vitro studies, while no significant differences were observed in disease incidence and severity reduction in vivo studies. The sterilization process reduced the viscosity of the pectin solution, resulting in coating thicknesses ranging from 0.5 to 1 μm. As a general evaluation, in vitro and in vivo, biocontrol assays were useful in demonstrating better postharvest protection of the yeast at 7 ◦C concerning 25 ◦C.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
COATING
dc.subject
PECTIN
dc.subject
BIOLOGICAL CONTROL
dc.subject
PROTECTION
dc.subject.classification
Otras Ingeniería de los Materiales

dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Enhancing apple postharvest protection: Efficacy of pectin coatings containing Cryptococcus laurentii against Penicillium expansum
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-03-25T20:22:57Z
dc.journal.volume
426
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Quiroga, Julieta. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich". Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich"; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lambrese, Yésica Sabrina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ingeniería y Ciencias Económico Sociales. Departamento de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Guadalupe. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich". Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich"; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ochoa, Nelio Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich". Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich"; Argentina
dc.description.fil
Fil: Calvente, Viviana Edith. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Departamento de Química; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Microbiology

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0168160524003787
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2024.110934
Archivos asociados