Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Fernández Sosa, Eliana Isabel

dc.contributor.author
Ehman, Nanci Vanesa

dc.contributor.author
Felissia, Fernando Esteban

dc.contributor.author
Chaves, María Guadalupe

dc.contributor.author
Area, Maria Cristina

dc.date.available
2025-03-27T10:20:31Z
dc.date.issued
2024-08
dc.identifier.citation
Fernández Sosa, Eliana Isabel; Ehman, Nanci Vanesa; Felissia, Fernando Esteban; Chaves, María Guadalupe; Area, Maria Cristina; Progress and potentialities in wood extractives-based materials for active food packaging applications; Elsevier; Food Bioscience; 60; 8-2024; 1-11
dc.identifier.issn
2212-4292
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/257325
dc.description.abstract
Current trends show a greater demand for packaging that maintains food free of pathogens (bacteria, fungi, and virus species). The most encouraging strategies imply the addition of active reagents as antimicrobial and radical scavenger components. Wood extractive structures show high potential as antimicrobial and antioxidant agents, mainly due to their phenolic structure. Their addition leads to enhanced antioxidant activity and reduces microbial growth. Terpenoid and phenol compounds potentially reduce free radical formation, avoiding oxidative stress. Alkaloids, phenols, flavonoids, and triterpenoids act on gram-negative antimicrobial activity groups. This review describes the potential of wood-based extractives in food primary active packaging, the methods of obtaining and purification, and the advantages and limitations of their applications.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
POLYPHENOLS COMPOUNDS
dc.subject
ANTIMICROBIAL ACTIVITY
dc.subject
ANTIOXIDANT ACTIVITY
dc.subject
WOOD-BASED BIOREFINERY
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química

dc.subject.classification
Ingeniería Química

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Progress and potentialities in wood extractives-based materials for active food packaging applications
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-03-26T19:45:09Z
dc.journal.volume
60
dc.journal.pagination
1-11
dc.journal.pais
Alemania

dc.description.fil
Fil: Fernández Sosa, Eliana Isabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Materiales de Misiones. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas Químicas y Naturales. Instituto de Materiales de Misiones; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ehman, Nanci Vanesa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Materiales de Misiones. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas Químicas y Naturales. Instituto de Materiales de Misiones; Argentina
dc.description.fil
Fil: Felissia, Fernando Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Materiales de Misiones. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas Químicas y Naturales. Instituto de Materiales de Misiones; Argentina
dc.description.fil
Fil: Chaves, María Guadalupe. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Area, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Materiales de Misiones. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas Químicas y Naturales. Instituto de Materiales de Misiones; Argentina
dc.journal.title
Food Bioscience
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2212429224009192
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fbio.2024.104489
Archivos asociados