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dc.contributor.author
Fernández Sosa, Eliana Isabel  
dc.contributor.author
Ehman, Nanci Vanesa  
dc.contributor.author
Felissia, Fernando Esteban  
dc.contributor.author
Chaves, María Guadalupe  
dc.contributor.author
Area, Maria Cristina  
dc.date.available
2025-03-27T10:20:31Z  
dc.date.issued
2024-08  
dc.identifier.citation
Fernández Sosa, Eliana Isabel; Ehman, Nanci Vanesa; Felissia, Fernando Esteban; Chaves, María Guadalupe; Area, Maria Cristina; Progress and potentialities in wood extractives-based materials for active food packaging applications; Elsevier; Food Bioscience; 60; 8-2024; 1-11  
dc.identifier.issn
2212-4292  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/257325  
dc.description.abstract
Current trends show a greater demand for packaging that maintains food free of pathogens (bacteria, fungi, and virus species). The most encouraging strategies imply the addition of active reagents as antimicrobial and radical scavenger components. Wood extractive structures show high potential as antimicrobial and antioxidant agents, mainly due to their phenolic structure. Their addition leads to enhanced antioxidant activity and reduces microbial growth. Terpenoid and phenol compounds potentially reduce free radical formation, avoiding oxidative stress. Alkaloids, phenols, flavonoids, and triterpenoids act on gram-negative antimicrobial activity groups. This review describes the potential of wood-based extractives in food primary active packaging, the methods of obtaining and purification, and the advantages and limitations of their applications.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
POLYPHENOLS COMPOUNDS  
dc.subject
ANTIMICROBIAL ACTIVITY  
dc.subject
ANTIOXIDANT ACTIVITY  
dc.subject
WOOD-BASED BIOREFINERY  
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Progress and potentialities in wood extractives-based materials for active food packaging applications  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-03-26T19:45:09Z  
dc.journal.volume
60  
dc.journal.pagination
1-11  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.description.fil
Fil: Fernández Sosa, Eliana Isabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Materiales de Misiones. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas Químicas y Naturales. Instituto de Materiales de Misiones; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ehman, Nanci Vanesa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Materiales de Misiones. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas Químicas y Naturales. Instituto de Materiales de Misiones; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Felissia, Fernando Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Materiales de Misiones. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas Químicas y Naturales. Instituto de Materiales de Misiones; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chaves, María Guadalupe. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Area, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Materiales de Misiones. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas Químicas y Naturales. Instituto de Materiales de Misiones; Argentina  
dc.journal.title
Food Bioscience  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2212429224009192  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fbio.2024.104489