Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Correa Uriburu, Florencia Maria

dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana

dc.contributor.author
Maldonado, Luis María

dc.contributor.author
Gomez Mattson, Milagros Lucia

dc.contributor.author
Salvatori, Daniela Marisol

dc.contributor.author
Isla, Maria Ines

dc.date.available
2025-03-26T17:44:56Z
dc.date.issued
2024-11
dc.identifier.citation
Correa Uriburu, Florencia Maria; Zampini, Iris Catiana; Maldonado, Luis María; Gomez Mattson, Milagros Lucia; Salvatori, Daniela Marisol; et al.; Chemical Characterization and Biological Activities of a Beverage of Zuccagnia punctata, an Endemic Plant of Argentina with Blueberry Juice and Lemon Honey; MDPI; Plants; 13; 22; 11-2024; 1-19
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/257280
dc.description.abstract
In this study, the production of functional beverages of Zuccagnia punctata Cav. (jarilla), anative medicinal plant from Argentina, and Vaccinium corymbosum (blueberry), with lemon honey asa sweetener, is described. The beverage was formulated by using jarilla extract and blueberry juicewith maltodextrin as an encapsulant material. The beverage was dried by both spray-drying andfreeze-drying. Both beverages showed high water solubility with adequate features for handling,transport, and storage. The chromatic parameters indicate tones of mauve. Both the total polyphenol and flavonoid contents were retained after being spray-dried (92 and 100%, respectively). The anthocyanins were less stable under spray-dried conditions (58% retained). Both beverages showed high scavenger capacity on ABTS•+, HO•, and H2O2 (SC50 between 3.56 and 36.90 μg GAE/mL) and exhibited in vitro inhibitor potential of α-glucosidase, α-amylase, and lipase activities (IC50 of between 2.97 and 27.19 μg GAE/mL). The powdered beverage obtained by spray-drying presented the greatest preference in sensory tests. The beverages were neither toxic nor mutagenic in the concentration range with biological activity. During short-term storage, both beverages showed stability.The results obtained would support the use of a powdered beverage made from an Argentineannative plant and blueberries as a functional food.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
MDPI
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
Zuccagnia punctata;
dc.subject
Vaccinium corymbosum;
dc.subject
functional beverages;
dc.subject
powder
dc.subject.classification
Otros Tópicos Biológicos

dc.subject.classification
Ciencias Biológicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Chemical Characterization and Biological Activities of a Beverage of Zuccagnia punctata, an Endemic Plant of Argentina with Blueberry Juice and Lemon Honey
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-03-25T20:21:06Z
dc.identifier.eissn
2223-7747
dc.journal.volume
13
dc.journal.number
22
dc.journal.pagination
1-19
dc.journal.pais
Suiza

dc.description.fil
Fil: Correa Uriburu, Florencia Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Tucuman-Santiago del Estero. Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Maldonado, Luis María. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Tucuman-Santiago del Estero. Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gomez Mattson, Milagros Lucia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salvatori, Daniela Marisol. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina
dc.journal.title
Plants
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2223-7747/13/22/3143
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/plants13223143
Archivos asociados