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dc.contributor.author
Moreno, Caren Nicole

dc.contributor.author
Gómez, Jorge Nicolás

dc.contributor.author
Taranto, Maria Pia

dc.contributor.author
Ledesma, Ana Estela

dc.contributor.author
Bustos, Ana Yanina

dc.date.available
2025-03-26T17:43:59Z
dc.date.issued
2024-08
dc.identifier.citation
Moreno, Caren Nicole; Gómez, Jorge Nicolás; Taranto, Maria Pia; Ledesma, Ana Estela; Bustos, Ana Yanina; Molecular Insight into the Response of Lactic Acid Bacteria to Bile Acids; MDPI; BioTech; 13; 29; 8-2024; 1-14
dc.identifier.issn
2673-6284
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/257274
dc.description.abstract
Bile acids (BAs) are the main endogenous modulators of the composition and metabolicactivity of the intestinal microbiota. In the present work, the effect of conjugated (glycodeoxycholic,glycocholic, taurodeoxycholic, taurocholic acids) and free BAs [cholic acid (CA) and deoxycholic acid (DCA)] on the survival, biological molecules, and structural and surface properties of two potential probiotic lactic acid bacteria (LAB) was evaluated. For this, viability assays, Raman spectroscopy, scanning electron microscopy (SEM), and zeta potential (ZP) measurements were employed. Our results evidenced that free BAs were more toxic than conjugates, with CA being significantly more harmful than deoxycholic acid (DCA). RAMAN studies show that BAs modify the bands corresponding to proteins, lipids, carbohydrates, and DNA. SEM showed that BAs cause surface distortions with depressions and fold formation, as well as incomplete cell division. DCA was the one that least altered the ZP of bacteria when compared to CA and taurodeoxycholic acid, with gradual changes towards more positive values. In general, the magnitude of these effects was different according to the BA and its concentration, being more evident in the presence of CA, even at low concentrations, which would explain its greater inhibitory effect. This work provides solid evidence on the effects of BAs on LAB that will allow for the development of strategies by which to modulate the composition of the microbiota positively.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
MDPI
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
bile acids
dc.subject
lactic acid bacteria
dc.subject
microbiota
dc.subject
Raman spectroscopy
dc.subject
scanning electron microscopy
dc.subject
zeta potential
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología

dc.subject.classification
Ciencias Biológicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Molecular Insight into the Response of Lactic Acid Bacteria to Bile Acids
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-03-25T20:36:49Z
dc.journal.volume
13
dc.journal.number
29
dc.journal.pagination
1-14
dc.journal.pais
Suiza

dc.description.fil
Fil: Moreno, Caren Nicole. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gómez, Jorge Nicolás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Taranto, Maria Pia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ledesma, Ana Estela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Cs.exactas y Tecnologías. Departamento de Física y Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bustos, Ana Yanina. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias; Argentina. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Humanidades Ciencias Sociales y de la Salud; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.journal.title
BioTech
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2673-6284/13/3/29
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/biotech13030029
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