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dc.contributor.author
Moreno, Caren Nicole  
dc.contributor.author
Gómez, Jorge Nicolás  
dc.contributor.author
Taranto, Maria Pia  
dc.contributor.author
Ledesma, Ana Estela  
dc.contributor.author
Bustos, Ana Yanina  
dc.date.available
2025-03-26T17:43:59Z  
dc.date.issued
2024-08  
dc.identifier.citation
Moreno, Caren Nicole; Gómez, Jorge Nicolás; Taranto, Maria Pia; Ledesma, Ana Estela; Bustos, Ana Yanina; Molecular Insight into the Response of Lactic Acid Bacteria to Bile Acids; MDPI; BioTech; 13; 29; 8-2024; 1-14  
dc.identifier.issn
2673-6284  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/257274  
dc.description.abstract
Bile acids (BAs) are the main endogenous modulators of the composition and metabolicactivity of the intestinal microbiota. In the present work, the effect of conjugated (glycodeoxycholic,glycocholic, taurodeoxycholic, taurocholic acids) and free BAs [cholic acid (CA) and deoxycholic acid (DCA)] on the survival, biological molecules, and structural and surface properties of two potential probiotic lactic acid bacteria (LAB) was evaluated. For this, viability assays, Raman spectroscopy, scanning electron microscopy (SEM), and zeta potential (ZP) measurements were employed. Our results evidenced that free BAs were more toxic than conjugates, with CA being significantly more harmful than deoxycholic acid (DCA). RAMAN studies show that BAs modify the bands corresponding to proteins, lipids, carbohydrates, and DNA. SEM showed that BAs cause surface distortions with depressions and fold formation, as well as incomplete cell division. DCA was the one that least altered the ZP of bacteria when compared to CA and taurodeoxycholic acid, with gradual changes towards more positive values. In general, the magnitude of these effects was different according to the BA and its concentration, being more evident in the presence of CA, even at low concentrations, which would explain its greater inhibitory effect. This work provides solid evidence on the effects of BAs on LAB that will allow for the development of strategies by which to modulate the composition of the microbiota positively.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
MDPI  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
bile acids  
dc.subject
lactic acid bacteria  
dc.subject
microbiota  
dc.subject
Raman spectroscopy  
dc.subject
scanning electron microscopy  
dc.subject
zeta potential  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Molecular Insight into the Response of Lactic Acid Bacteria to Bile Acids  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-03-25T20:36:49Z  
dc.journal.volume
13  
dc.journal.number
29  
dc.journal.pagination
1-14  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.description.fil
Fil: Moreno, Caren Nicole. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gómez, Jorge Nicolás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Taranto, Maria Pia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ledesma, Ana Estela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Cs.exactas y Tecnologías. Departamento de Física y Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bustos, Ana Yanina. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias; Argentina. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Humanidades Ciencias Sociales y de la Salud; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
BioTech  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2673-6284/13/3/29  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/biotech13030029