Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Hamze, Leila Mariam
dc.contributor.author
Rousseaux, Maria Cecilia
dc.contributor.author
Searles, Peter Stoughton
dc.contributor.author
Trentacoste, Eduardo R.
dc.date.available
2025-03-26T14:23:36Z
dc.date.issued
2024-12
dc.identifier.citation
Hamze, Leila Mariam; Rousseaux, Maria Cecilia; Searles, Peter Stoughton; Trentacoste, Eduardo R.; Fruit Growth and Oil Accumulation of Olive (Olea europaea L.) Cultivars at Different Locations Along a Latitudinal–Altitudinal Gradient; MDPI; Horticulturae; 10; 12; 12-2024; 1-19
dc.identifier.issn
2311-7524
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/257228
dc.description.abstract
Environmental conditions during olive fruit development and genotype have shownto be important sources of variability in final fruit weight and oil concentration. There are fewerstudies concerning how the environment and genotype modulate growth dynamics. Thus, thepresent study aimed to evaluate the timing of fruit growth, pit hardening, and oil accumulationin several olive cultivars under different air temperatures along a latitudinal gradient (29◦–33◦ S)with a range of altitudes (450–1250 masl) in Western Argentina; determine parameters derived from the dynamics of fruit growth and oil accumulation along the same gradient; and explore possible relationships between derived parameters and air temperatures. The cultivars evaluated were Arbequina, Arbosana, Coratina, Changlot, and Picual. Pit hardening occurred 20 days earlier inwarmer locations, leading to an earlier onset of oil synthesis. The final fruit dry weight was mainlyinfluenced by the cultivar, which was explained by differences in fruit growth rates. Cooler locationshad 39% higher average final fruit dry weight and 22% higher oil concentration than warmer ones.Differences in final oil concentration between genotypes × environments were primarily associatedwith the oil accumulation rate rather than the duration of the oil accumulation period. However,changes in this rate seem to be cultivar-dependent. Interestingly, the rate and oil accumulationduration showed a negative relationship. These results highlight the need to explore genetic variability in temperature response to limit the detrimental impacts of global warming on olive fruit growth and oil concentration.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
MDPI
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
CLIMATE CHANGE
dc.subject
OIL CONCENTRATION
dc.subject
PIT HARDENING
dc.subject
PHENOLOGY
dc.subject
TEMPERATURE
dc.subject.classification
Horticultura, Viticultura
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Fruit Growth and Oil Accumulation of Olive (Olea europaea L.) Cultivars at Different Locations Along a Latitudinal–Altitudinal Gradient
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-03-25T20:18:47Z
dc.journal.volume
10
dc.journal.number
12
dc.journal.pagination
1-19
dc.journal.pais
Suiza
dc.description.fil
Fil: Hamze, Leila Mariam. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Secretaría de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rousseaux, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Secretaría de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; Argentina
dc.description.fil
Fil: Searles, Peter Stoughton. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Secretaría de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; Argentina
dc.description.fil
Fil: Trentacoste, Eduardo R.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentina
dc.journal.title
Horticulturae
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2311-7524/10/12/1339
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/horticulturae10121339
Archivos asociados