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dc.contributor.author
Brandan, María A.  
dc.contributor.author
Pérez, Hugo Alejandro  
dc.contributor.author
Disalvo, Aníbal  
dc.contributor.author
Frias, Maria de Los Angeles  
dc.date.available
2025-03-26T13:43:09Z  
dc.date.issued
2024-04  
dc.identifier.citation
Brandan, María A.; Pérez, Hugo Alejandro; Disalvo, Aníbal; Frias, Maria de Los Angeles; Interaction of L-phenylalanine with carbonyl groups in mixed lipid membranes; Elsevier Science; Biochimica et Biophysica Acta - Biomembranes; 1866; 5; 4-2024; 1-9  
dc.identifier.issn
0005-2736  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/257216  
dc.description.abstract
The interaction of L-Phe with the membrane components, i.e., lipids and proteins, has been discussed in the current literature due to the interest to understand the effect of single amino acids in relation to the formation of amyloid aggregates.In the present work, it is shown that L-Phe interacts with 9:1 DMPC (1,2-dimyristoyl-sn-glycero-3 phosphocholine)/DPPC (1,2-dipalmitoyl-sn-glycero-3 phosphocholine) mixtures but not in the 1:9 one. An important observation is that the interaction disappears when DPPC is replaced by diether PC (2-di-O-hexadecyl-sn-glycero-3-phosphocholine) a lipid lacking carbonyl groups (CO). This denotes that CO groups may interact specifically with L-Phe in accordance with the appearance of a new peak observed by Infrared spectroscopy (FTIR-ATR). The interaction of L-Phe affects the compressibility pattern of the 9:1 DMPC/DPPC mixture which is congruent with the changes observed by Raman spectra.The specific interaction of L-Phe with CO, propagates to phosphate and choline groups in this particular mixture as analyzed by FTIR-ATR spectroscopy and is absent when DMPC is dopped with diether PC.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
DMPC  
dc.subject
DPPC  
dc.subject
DIETHER 16:0 PC  
dc.subject
L-PHENYLALANINE  
dc.subject.classification
Biofísica  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Interaction of L-phenylalanine with carbonyl groups in mixed lipid membranes  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-03-25T20:51:09Z  
dc.journal.volume
1866  
dc.journal.number
5  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Brandan, María A.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pérez, Hugo Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Disalvo, Aníbal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Frias, Maria de Los Angeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Biochimica et Biophysica Acta - Biomembranes  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0005273624000592  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.bbamem.2024.184328