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dc.contributor.author
Fabani, Maria Paula  
dc.contributor.author
Luna, Lorena Celina  
dc.contributor.author
Baroni, María Verónica  
dc.contributor.author
Monferran, Magdalena Victoria  
dc.contributor.author
Ighani, Maximiliano  
dc.contributor.author
Tapia, Aníbal Alejandro  
dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto  
dc.contributor.author
Feresin, Gabriela Egly  
dc.date.available
2017-10-03T13:54:52Z  
dc.date.issued
2013-06  
dc.identifier.citation
Fabani, Maria Paula; Luna, Lorena Celina; Baroni, María Verónica; Monferran, Magdalena Victoria; Ighani, Maximiliano; et al.; Pistachio (Pistacia vera var Kerman) from Argentinean cultivars: a natural product with potential to improve human health; Elsevier; Journal of Functional Foods; 5; 3; 6-2013; 1347-1356  
dc.identifier.issn
1756-4646  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/25714  
dc.description.abstract
The chemical profile, mineral content as well as antioxidant activities of three cultivars of Pistacia vera cv Kerman were investigated. The total phenolic (TP) content flavonoids (FT) and anthocyanins (TA) were measured. Additionally, the profile of polyphenols was analyzed. A slight, not significant, increment was observed in TP content between cultivars with different age (5, 9 and 11 years old). The 9 years old cultivar showed the highest FL value, while the 11 years old cultivar had the higher TA content. Main polyphenols were separated by HPLC and identified by electrospray ionization (ESI) coupled to quadrupole-time of flight mass spectrometry (LC–ESI–QTOF–MS). Gallic acid and (+)-catechin were present in higher amounts. The presence of myricetin, isoquercitrin and a dimer of procyanidin are reported for the first time in pistachio. Additionally, K, Ca and Mg were found in high proportion. The highest antioxidant capacity was measured in the 11 years old pistachio cultivar. This work presents the first evidence that Pistacia vera cv Kerman from Argentinean cultivars could be considered as a functional food or ingredient in a diet, with potential to improve human health.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Pistacia Vera Cv Kerman  
dc.subject
Polyphenolics  
dc.subject
Antioxidant Activity  
dc.subject
Mineral Content  
dc.subject
Nutritional Value  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Pistachio (Pistacia vera var Kerman) from Argentinean cultivars: a natural product with potential to improve human health  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-10-02T19:07:39Z  
dc.journal.volume
5  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
1347-1356  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Fabani, Maria Paula. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Luna, Lorena Celina. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Monferran, Magdalena Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ighani, Maximiliano. Empresa Pisté; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tapia, Aníbal Alejandro. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Feresin, Gabriela Egly. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Functional Foods  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2013.05.002  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464613001291