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dc.contributor.author
Fabani, Maria Paula
dc.contributor.author
Luna, Lorena Celina
dc.contributor.author
Baroni, María Verónica
dc.contributor.author
Monferran, Magdalena Victoria
dc.contributor.author
Ighani, Maximiliano
dc.contributor.author
Tapia, Aníbal Alejandro
dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto
dc.contributor.author
Feresin, Gabriela Egly
dc.date.available
2017-10-03T13:54:52Z
dc.date.issued
2013-06
dc.identifier.citation
Fabani, Maria Paula; Luna, Lorena Celina; Baroni, María Verónica; Monferran, Magdalena Victoria; Ighani, Maximiliano; et al.; Pistachio (Pistacia vera var Kerman) from Argentinean cultivars: a natural product with potential to improve human health; Elsevier; Journal of Functional Foods; 5; 3; 6-2013; 1347-1356
dc.identifier.issn
1756-4646
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/25714
dc.description.abstract
The chemical profile, mineral content as well as antioxidant activities of three cultivars of Pistacia vera cv Kerman were investigated. The total phenolic (TP) content flavonoids (FT) and anthocyanins (TA) were measured. Additionally, the profile of polyphenols was analyzed. A slight, not significant, increment was observed in TP content between cultivars with different age (5, 9 and 11 years old). The 9 years old cultivar showed the highest FL value, while the 11 years old cultivar had the higher TA content. Main polyphenols were separated by HPLC and identified by electrospray ionization (ESI) coupled to quadrupole-time of flight mass spectrometry (LC–ESI–QTOF–MS). Gallic acid and (+)-catechin were present in higher amounts. The presence of myricetin, isoquercitrin and a dimer of procyanidin are reported for the first time in pistachio. Additionally, K, Ca and Mg were found in high proportion. The highest antioxidant capacity was measured in the 11 years old pistachio cultivar. This work presents the first evidence that Pistacia vera cv Kerman from Argentinean cultivars could be considered as a functional food or ingredient in a diet, with potential to improve human health.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Pistacia Vera Cv Kerman
dc.subject
Polyphenolics
dc.subject
Antioxidant Activity
dc.subject
Mineral Content
dc.subject
Nutritional Value
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Pistachio (Pistacia vera var Kerman) from Argentinean cultivars: a natural product with potential to improve human health
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-10-02T19:07:39Z
dc.journal.volume
5
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
1347-1356
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Fabani, Maria Paula. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Luna, Lorena Celina. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Monferran, Magdalena Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ighani, Maximiliano. Empresa Pisté; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tapia, Aníbal Alejandro. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Feresin, Gabriela Egly. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.journal.title
Journal of Functional Foods
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2013.05.002
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464613001291
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