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dc.contributor.author
Mazzucco, María Belén  
dc.contributor.author
Rodríguez, María Eugenia  
dc.contributor.author
Caballero, Adriana Catalina  
dc.contributor.author
Lopes, Christian Ariel  
dc.date.available
2025-03-25T14:40:50Z  
dc.date.issued
2024-01  
dc.identifier.citation
Mazzucco, María Belén; Rodríguez, María Eugenia; Caballero, Adriana Catalina; Lopes, Christian Ariel; Differential consumption of malic acid and fructose in apple musts by Pichia kudriavzevii strains; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Applied Microbiology; 135; 2; 1-2024; 1-12  
dc.identifier.issn
1364-5072  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/257057  
dc.description.abstract
Aims: To assess the capability of Pichia kudriavzevii strains isolated from wine, cider, and natural environments in North Patagonia to produce ciders with reduced malic acid le v els. Methods and results: Fermentation kinetics and malic acid consumption were assessed in synthetic media and in regional acidic apple musts. All P. kudriavzevii strains degraded malic acid and grew in synthetic media with malic acid as the sole carbon source. Among these strains, those isolated from cider exhibited higher ferment ative capacit y, mainly due to increased fructose utilization; ho w e v er, a lo w capacity to consume sucrose present in the must was also observed for all strains. The NPCC1651 cider strain stood out for its malic acid consumption ability in high-malic acid Granny Smith apple must. Additionally, this strain produced high levels of glycerol as well as acceptable levels of acetic acid. On the other hand, Saccharom y ces cere visiae ÑIF8 reference strain isolated from Patagonian wine completely consumed reducing sugars and sucrose and sho w ed an important capacity for malic acid consumption in apple must fermentations. Conclusions: Pichia kudriavzevii vii NPCC1651 strain isolated from cider e videnced interesting features f or the consumption of malic acid and fructose in ciders.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CIDER  
dc.subject
YEAST  
dc.subject
PICHIA KUDRIAVZEVII  
dc.subject
MALIC ACID  
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Differential consumption of malic acid and fructose in apple musts by Pichia kudriavzevii strains  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-03-21T16:25:38Z  
dc.identifier.eissn
1365-2672  
dc.journal.volume
135  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
1-12  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Mazzucco, María Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Caballero, Adriana Catalina. Universidad Nacional del Comahue; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lopes, Christian Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Applied Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://academic.oup.com/jambio/article-abstract/135/2/lxae019/7588836  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1093/jambio/lxae019