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dc.contributor.author
Gonzalez, Natalia  
dc.contributor.author
Pacheco, Consuelo  
dc.contributor.author
Grafia, Ana Luisa  
dc.contributor.author
Razuc, Mariela Fernanda  
dc.contributor.author
Acebal, Carolina Cecilia  
dc.contributor.author
Lopez, Olivia Valeria  
dc.date.available
2025-03-25T11:28:37Z  
dc.date.issued
2024-11  
dc.identifier.citation
Gonzalez, Natalia; Pacheco, Consuelo; Grafia, Ana Luisa; Razuc, Mariela Fernanda; Acebal, Carolina Cecilia; et al.; Food Functional Powders with Redox Capacity and Antioxidant Properties Obtained from Food Losses and Waste of Olive Oil Industry; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Processes; 12; 12; 11-2024; 1-24  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/256955  
dc.description.abstract
Food powders were produced from olive pomace (Coratina, COP, and Arbequina, AOP) using freeze-drying with maltodextrin (MD) and native corn starch (NS) as wall materials in varying proportions. Optical microscopy revealed that OP was partially recovered by MD and NS. COP presented a total polyphenol content (TPC) of 53.8 g GAE/kg; meanwhile, AOP was 31.9 g GAE/kg. Accordingly, powders obtained from COP presented higher TPC than those from AOP. NS allowed obtaining powders with higher TPC and antioxidant activity. The greatest encapsulation efficiency was achieved by using 15% MD, achieving values of 94.9% for COP and 89.4% for AOP. Hydroxytyrosol was identified as the predominant polyphenol in the powders. It was demonstrated that powders could be added to food formulations and withstand cooking temperatures up to 220 °C without suffering a significant thermal degradation. Chemometric analysis of MIR and NIR spectra evidenced that they are analytical techniques capable of differentiating OP varieties and wall material types, besides variations in OP concentration. Results derived from this study demonstrated that it is feasible to give added value to olive pomace, obtaining powders rich in antioxidants to be used as ingredients of functional foods.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Multidisciplinary Digital Publishing Institute  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
FOOD POWDERS  
dc.subject
OLIVE POMACE  
dc.subject
PHENOLIC COMPOUNDS  
dc.subject
FREEZE-DRYING ENCAPSULATION  
dc.subject
PROCESS QUALITY CONTROL  
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Food Functional Powders with Redox Capacity and Antioxidant Properties Obtained from Food Losses and Waste of Olive Oil Industry  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-12-26T12:32:40Z  
dc.identifier.eissn
2227-9717  
dc.journal.volume
12  
dc.journal.number
12  
dc.journal.pagination
1-24  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Basilea  
dc.description.fil
Fil: Gonzalez, Natalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química. Instituto de Química del Sur; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pacheco, Consuelo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Grafia, Ana Luisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Razuc, Mariela Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química. Instituto de Química del Sur; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Acebal, Carolina Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lopez, Olivia Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Biología, Bioquímica y Farmacia; Argentina  
dc.journal.title
Processes  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2227-9717/12/12/2666  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.3390/pr12122666