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dc.contributor.author
Baglioni, Micaela  
dc.contributor.author
Fries, Alexander Erich  
dc.contributor.author
Müller, Jan Mathis  
dc.contributor.author
Omarini, Alejandra Beatriz  
dc.contributor.author
Müller, Michael  
dc.contributor.author
Breccia, Javier Dario  
dc.contributor.author
Mazzaferro, Laura  
dc.date.available
2025-03-21T18:28:28Z  
dc.date.issued
2024-03  
dc.identifier.citation
Baglioni, Micaela; Fries, Alexander Erich; Müller, Jan Mathis; Omarini, Alejandra Beatriz; Müller, Michael; et al.; Acremonium sp. diglycosidase‑aid chemical diversifcation: Valorization of industry by‑products; Springer; Applied Microbiology and Biotechnology; 108; 1; 3-2024; 1-10  
dc.identifier.issn
0175-7598  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/256899  
dc.description.abstract
The fungal diglycosidase α-rhamnosyl-β-glucosidase I (αRβG I) from Acremonium sp. DSM 24697 catalyzes the glycosylation of various OH-acceptors using the citrus favanone hesperidin. We successfully applied a one-pot biocatalysis process to synthesize 4-methylumbellipheryl rutinoside (4-MUR) and glyceryl rutinoside using a citrus peel residue as sugar donor. This residue, which contained 3.5 % [w/w] hesperidin, is the remaining of citrus processing after producing orange juice, essential oil, and peel-juice. The low-cost compound glycerol was utilized in the synthesis of glyceryl rutinoside. We implemented a simple method for the obtention of glyceryl rutinoside with 99 % yield, and its purifcation involving activated charcoal, which also facilitated the recovery of the by-product hesperetin through liquid-liquid extraction. This process presents a promising alternative for biorefnery operations, highlighting the valuable role of αRβG I in valorizing glycerol and agricultural by-products.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
POLYALCOHOLS  
dc.subject
TRANSGLYCOSYLATION  
dc.subject
SUBSTRATE SPECIFICITY  
dc.subject
GLYCOSYLATION/HYDROLYSIS SELECTIVITY  
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Acremonium sp. diglycosidase‑aid chemical diversifcation: Valorization of industry by‑products  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-03-21T16:24:11Z  
dc.identifier.eissn
1432-0614  
dc.journal.volume
108  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
1-10  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlín  
dc.description.fil
Fil: Baglioni, Micaela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fries, Alexander Erich. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Müller, Jan Mathis. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina. Albert Ludwigs University of Freiburg; Alemania  
dc.description.fil
Fil: Omarini, Alejandra Beatriz. Asociacion Para El Desarrollo de Villa Elisa y Zona (a. P El Des.de V. Elisa y Zona); Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Müller, Michael. Albert Ludwigs University of Freiburg; Alemania  
dc.description.fil
Fil: Breccia, Javier Dario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mazzaferro, Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina. Albert Ludwigs University of Freiburg; Alemania  
dc.journal.title
Applied Microbiology and Biotechnology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s00253-023-12957-8  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1007/s00253-023-12957-8