Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Berti, Sofia

dc.contributor.author
Jagus, Rosa Juana

dc.contributor.author
Flores, Silvia Karina

dc.date.available
2025-03-20T12:12:57Z
dc.date.issued
2024-02
dc.identifier.citation
Berti, Sofia; Jagus, Rosa Juana; Flores, Silvia Karina; Development of antimicrobial starch-based composite films reinforced with soybean expeller for sustainable active packaging applications; Springer; Food Science And Biotechnology; 33; 11; 2-2024; 2559-2569
dc.identifier.issn
1226-7708
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/256672
dc.description.abstract
In this study, the influence of glycerol and sonicated soybean expeller (SSE) on composite edible films supporting natamycin and nisin was investigated using Response Surface Methodology. Assessments were conducted on mechanical properties, moisture content, water solubility (SW), and color. Optimal results were achieved with 0.46% SSE and 1.4% glycerol, yielding a maximum tensile strength (TS) of 1.0 ± 0.1 MPa and a minimum SW of 19.0 ± 0.3%. SSE had no impact on Tg values (82–89 °C), while antimicrobials reduced Tg (70–73 °C) due to increased water retention. Water vapor permeability was (2.5 ± 0.2) × 10–9 −1 s−1 Pa−1. FTIR analysis revealed strong component interactions. The composite films demonstrated biodegradability in compost after seven days and effective action against Listeria innocua and Saccharomyces cerevisiae. These findings suggest that these materials hold promise as active films for food preservation.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
SOYBEAN EXPELLER
dc.subject
STARCH-BASED EDIBLE FILMS
dc.subject
RESPONSE SURFACE METHODOLOGY
dc.subject
PHISICOCHEMICAL CARACTERIZATION - BIODEGRADABILITY
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Development of antimicrobial starch-based composite films reinforced with soybean expeller for sustainable active packaging applications
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-03-20T11:38:46Z
dc.journal.volume
33
dc.journal.number
11
dc.journal.pagination
2559-2569
dc.journal.pais
Corea del Sur

dc.description.fil
Fil: Berti, Sofia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long"; Argentina
dc.description.fil
Fil: Jagus, Rosa Juana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long"; Argentina
dc.description.fil
Fil: Flores, Silvia Karina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.journal.title
Food Science And Biotechnology

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s10068-023-01516-6
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s10068-023-01516-6
Archivos asociados