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dc.contributor.author
Berti, Sofia  
dc.contributor.author
Jagus, Rosa Juana  
dc.contributor.author
Flores, Silvia Karina  
dc.date.available
2025-03-20T12:12:57Z  
dc.date.issued
2024-02  
dc.identifier.citation
Berti, Sofia; Jagus, Rosa Juana; Flores, Silvia Karina; Development of antimicrobial starch-based composite films reinforced with soybean expeller for sustainable active packaging applications; Springer; Food Science And Biotechnology; 33; 11; 2-2024; 2559-2569  
dc.identifier.issn
1226-7708  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/256672  
dc.description.abstract
In this study, the influence of glycerol and sonicated soybean expeller (SSE) on composite edible films supporting natamycin and nisin was investigated using Response Surface Methodology. Assessments were conducted on mechanical properties, moisture content, water solubility (SW), and color. Optimal results were achieved with 0.46% SSE and 1.4% glycerol, yielding a maximum tensile strength (TS) of 1.0 ± 0.1 MPa and a minimum SW of 19.0 ± 0.3%. SSE had no impact on Tg values (82–89 °C), while antimicrobials reduced Tg (70–73 °C) due to increased water retention. Water vapor permeability was (2.5 ± 0.2) × 10–9 −1 s−1 Pa−1. FTIR analysis revealed strong component interactions. The composite films demonstrated biodegradability in compost after seven days and effective action against Listeria innocua and Saccharomyces cerevisiae. These findings suggest that these materials hold promise as active films for food preservation.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
SOYBEAN EXPELLER  
dc.subject
STARCH-BASED EDIBLE FILMS  
dc.subject
RESPONSE SURFACE METHODOLOGY  
dc.subject
PHISICOCHEMICAL CARACTERIZATION - BIODEGRADABILITY  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Development of antimicrobial starch-based composite films reinforced with soybean expeller for sustainable active packaging applications  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-03-20T11:38:46Z  
dc.journal.volume
33  
dc.journal.number
11  
dc.journal.pagination
2559-2569  
dc.journal.pais
Corea del Sur  
dc.description.fil
Fil: Berti, Sofia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Jagus, Rosa Juana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Flores, Silvia Karina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.journal.title
Food Science And Biotechnology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s10068-023-01516-6  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s10068-023-01516-6