Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Suarez, Santiago Emmanuel
dc.contributor.author
Quiroga, Alejandra Viviana
dc.contributor.author
Sabbione, Ana Clara
dc.contributor.author
Rodriguez, Mariela
dc.contributor.author
Nardo, Agustina Estefania
dc.contributor.author
Jardin, J.
dc.contributor.author
Scilingo, Adriana Alicia
dc.contributor.author
Tironi, Valeria Anahi
dc.contributor.author
Speroni Aguirre, Francisco José
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina
dc.date.available
2025-03-12T14:14:54Z
dc.date.issued
2024-12
dc.identifier.citation
Suarez, Santiago Emmanuel; Quiroga, Alejandra Viviana; Sabbione, Ana Clara; Rodriguez, Mariela; Nardo, Agustina Estefania; et al.; Multitarget Peptides Released by In Vitro Static Gastrointestinal Digestion of an Amaranth Protein Beverage; Springer; Plant Foods for Human Nutrition; 80; 1; 12-2024; 1-9
dc.identifier.issn
0921-9668
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/256043
dc.description.abstract
Beverages formulated from alternative proteins, such as amaranth, are gaining attraction due to changes in human dietary patterns and environmental concerns like resource use and biodiversity loss. This study focuses on assessing the bioactive peptide release from an amaranth protein beverage. This beverage was subjected to a static simulated gastrointestinal digestion (SGD) protocol to evaluate its bioaccessibility and functional potential. The digests were analyzed for in vitro antihypertensive, antioxidant, and antithrombotic activities. Additionally, digested peptide sequences were identified via LC–MS/MS. The results showed that SGD significantly enhanced the release of bioactive peptides, leading to increased ACE inhibition, antioxidant capacity against ABTS + and AAPH-induced radicals, and antithrombotic effects in clotting assays. LC–MS/MSanalysis identified 31 peptides in the digests, ranging from 9 to 21 amino acids, associated with various bioactivities. These findings highlight amaranth proteins potential as a source of functional peptides with health-promoting properties. Further research must be done to isolate and characterize specific peptides for potential therapeutic applications.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
AMARANTH
dc.subject
BEVERAGE
dc.subject
BIOACTIVE PEPTIDES
dc.subject
GASTROINTESTINAL DIGESTION
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Multitarget Peptides Released by In Vitro Static Gastrointestinal Digestion of an Amaranth Protein Beverage
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-02-12T14:42:55Z
dc.journal.volume
80
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
1-9
dc.journal.pais
Alemania
dc.description.fil
Fil: Suarez, Santiago Emmanuel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Quiroga, Alejandra Viviana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sabbione, Ana Clara. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Mariela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Nardo, Agustina Estefania. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Jardin, J.. Institut National de la Recherche Agronomique; Francia
dc.description.fil
Fil: Scilingo, Adriana Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tironi, Valeria Anahi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Speroni Aguirre, Francisco José. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Plant Foods for Human Nutrition
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s11130-024-01243-1
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11130-024-01243-1
Archivos asociados