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dc.contributor.author
Val, Diego Sebastian

dc.contributor.author
Marchisio, Fiorela

dc.contributor.author
Di Nardo, Luisina

dc.contributor.author
Peirú, Salvador

dc.contributor.author
Aguirre, Andres

dc.contributor.author
Abriata, Luciano Andres

dc.contributor.author
Palacios, Luis E.
dc.contributor.author
Rasia, Rodolfo Maximiliano

dc.contributor.author
Castelli, Maria Eugenia

dc.contributor.author
Menzella, Hugo Gabriel

dc.date.available
2025-03-12T11:45:20Z
dc.date.issued
2023-03
dc.identifier.citation
Val, Diego Sebastian; Marchisio, Fiorela; Di Nardo, Luisina; Peirú, Salvador; Aguirre, Andres; et al.; Sustainable Refining of Vegetable Oil Made Easy with a Designer Phospholipase C Enzyme; American Chemical Society; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 71; 13; 3-2023; 5275-5282
dc.identifier.issn
0021-8561
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/256011
dc.description.abstract
The increasing demand pressures the vegetable oil industry to develop novel refining methods. Degumming with type C phospholipases (PLCs) is a green technology and provides extra oil. However, natural PLCs are not active under the harsh conditions used in oil refining plants, requiring additional unit operations. These upfront capital expenditures and the associated operational costs hinder the adoption of this method. Here, we present a process based on ChPLC, a synthetic PLC obtained by consensus sequence design, possessing superior thermal stability and catalytic properties. Using ChPLC, crude soybean oil degumming was completed at 80 °C in 30 min, the temperature and residence time imposed by the design of existing oil refining plants. Remarkably, an extra yield of oil of 2% was obtained using 60% of the dose recommended for PLCs marketed today, saving upfront investments and reducing the operational cost of degumming. A techno-economic analysis indicates that, for medium size plants, ChPLC reduces the overall cost of soybean oil enzymatic degumming by 58%. The process presented here facilitates the implementation of enzymatic technologies to oil producers, regardless of their processing capacity, bringing potential annual benefits in the billion-dollar range for the global economy.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
American Chemical Society

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
DESGOMADO ENZIMATICO
dc.subject
PHOSPHOLIPASES
dc.subject
INGENIERIA DE ENZIMAS
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial

dc.subject.classification
Biotecnología Industrial

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Sustainable Refining of Vegetable Oil Made Easy with a Designer Phospholipase C Enzyme
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-11-27T09:18:00Z
dc.journal.volume
71
dc.journal.number
13
dc.journal.pagination
5275-5282
dc.journal.pais
Estados Unidos

dc.journal.ciudad
Washington
dc.description.fil
Fil: Val, Diego Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Marchisio, Fiorela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Di Nardo, Luisina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Peirú, Salvador. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Aguirre, Andres. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Abriata, Luciano Andres. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Palacios, Luis E.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rasia, Rodolfo Maximiliano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Castelli, Maria Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Menzella, Hugo Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.journal.title
Journal of Agricultural and Food Chemistry

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.2c09176
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.2c09176
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