Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Fernández Sosa, Eliana Isabel  
dc.contributor.author
Chaves, María Guadalupe  
dc.contributor.author
Peyrano, Felicitas  
dc.contributor.author
Quiroga, Alejandra Viviana  
dc.contributor.author
Avanza, María Victoria  
dc.date.available
2025-03-06T17:22:09Z  
dc.date.issued
2023-08  
dc.identifier.citation
Fernández Sosa, Eliana Isabel; Chaves, María Guadalupe; Peyrano, Felicitas; Quiroga, Alejandra Viviana; Avanza, María Victoria; Thermal Gelation of Proteins from Cajanus cajan Influenced by pH and Ionic Strength; Springer; Plant Foods for Human Nutrition; 78; 3; 8-2023; 574-583  
dc.identifier.issn
0921-9668  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/255602  
dc.description.abstract
Cajanus cajan [pigeon pea (PP)] is an important legume crop for subsistence agriculture and its seeds are an alternative plant-based protein source. PP protein isolates (PPI) are able to form heat-induced gels that could be used for food applications. The aim of this work was to study the infuence of pH (2.1, 3.9, 6.3, and 8.3) and ionic strength (μ) (0.10 and 0.54) on thermal stability and thermal gelation of PPI obtained by alkaline extraction (pH 8.0) and isoelectric precipitation. Thermal stability of PPI changed with pH variation at low ionic strength (μ=0.10), decreasing this dependence with the increase of ionic strength (μ=0.54). At μ=0.10, gelation capacity of PPI was lower at pH 2.1 and pH 3.9. These gels presented a coarse network, which entails low WHC. At pH 6.3 and pH 8.3, gels showed a solid-like character with a compact and homogeneous matrix, with better WHC. At μ=0.54, gel formation was favoured at pH 2.1 and pH 3.9. G′ 20/G′ 95 ratio values and diferential solubility results suggest that hydrogen bonds and electrostatic interactions could play an important role in gel formation at pH 6.3 and pH 8.3.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
PIGEON PEA  
dc.subject
LEGUMES  
dc.subject
PROTEIN ISOLATE  
dc.subject
GELS  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Thermal Gelation of Proteins from Cajanus cajan Influenced by pH and Ionic Strength  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-02-16T14:59:32Z  
dc.journal.volume
78  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
574-583  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.description.fil
Fil: Fernández Sosa, Eliana Isabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chaves, María Guadalupe. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Peyrano, Felicitas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Quiroga, Alejandra Viviana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Avanza, María Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.journal.title
Plant Foods for Human Nutrition  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s11130-023-01086-2  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11130-023-01086-2