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dc.contributor.author
Fernández Sosa, Eliana Isabel

dc.contributor.author
Chaves, María Guadalupe

dc.contributor.author
Peyrano, Felicitas

dc.contributor.author
Quiroga, Alejandra Viviana

dc.contributor.author
Avanza, María Victoria

dc.date.available
2025-03-06T17:22:09Z
dc.date.issued
2023-08
dc.identifier.citation
Fernández Sosa, Eliana Isabel; Chaves, María Guadalupe; Peyrano, Felicitas; Quiroga, Alejandra Viviana; Avanza, María Victoria; Thermal Gelation of Proteins from Cajanus cajan Influenced by pH and Ionic Strength; Springer; Plant Foods for Human Nutrition; 78; 3; 8-2023; 574-583
dc.identifier.issn
0921-9668
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/255602
dc.description.abstract
Cajanus cajan [pigeon pea (PP)] is an important legume crop for subsistence agriculture and its seeds are an alternative plant-based protein source. PP protein isolates (PPI) are able to form heat-induced gels that could be used for food applications. The aim of this work was to study the infuence of pH (2.1, 3.9, 6.3, and 8.3) and ionic strength (μ) (0.10 and 0.54) on thermal stability and thermal gelation of PPI obtained by alkaline extraction (pH 8.0) and isoelectric precipitation. Thermal stability of PPI changed with pH variation at low ionic strength (μ=0.10), decreasing this dependence with the increase of ionic strength (μ=0.54). At μ=0.10, gelation capacity of PPI was lower at pH 2.1 and pH 3.9. These gels presented a coarse network, which entails low WHC. At pH 6.3 and pH 8.3, gels showed a solid-like character with a compact and homogeneous matrix, with better WHC. At μ=0.54, gel formation was favoured at pH 2.1 and pH 3.9. G′ 20/G′ 95 ratio values and diferential solubility results suggest that hydrogen bonds and electrostatic interactions could play an important role in gel formation at pH 6.3 and pH 8.3.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
PIGEON PEA
dc.subject
LEGUMES
dc.subject
PROTEIN ISOLATE
dc.subject
GELS
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas

dc.subject.classification
Ciencias Químicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Thermal Gelation of Proteins from Cajanus cajan Influenced by pH and Ionic Strength
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-02-16T14:59:32Z
dc.journal.volume
78
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
574-583
dc.journal.pais
Alemania

dc.description.fil
Fil: Fernández Sosa, Eliana Isabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Chaves, María Guadalupe. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Peyrano, Felicitas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Quiroga, Alejandra Viviana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Avanza, María Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina
dc.journal.title
Plant Foods for Human Nutrition

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s11130-023-01086-2
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11130-023-01086-2
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