Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Toribio, Ezequiel  
dc.contributor.author
Correa, María Jimena  
dc.contributor.author
Medici, Sandra Karina  
dc.contributor.author
Ferrero, Cristina  
dc.contributor.author
Arp, Carlos Gabriel  
dc.date.available
2025-02-28T17:46:22Z  
dc.date.issued
2024-09  
dc.identifier.citation
Toribio, Ezequiel; Correa, María Jimena; Medici, Sandra Karina; Ferrero, Cristina; Arp, Carlos Gabriel; Characterising cricket flour from Gryllus assimilis : an alternative source of nutrients for sustainability; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 59; 10; 9-2024; 7509-7516  
dc.identifier.issn
0950-5423  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/255475  
dc.description.abstract
A trend to study entomological options as food is turning the practice of entomophagy into a novelresearch field in search for sustainable and accessible sources of nutrients. In this work, cricket (Gryllus assimilis) was processed into flour (CF), and then extracted using different solvents to obtain oils and defatted flours. The repeatability of CF obtention, its nutritional profile, and some of its physicochemical properties were studied. Results showed repeatability with a 28% mass yield for CF production. The CF presented adequate amino acid, mineral, and fatty acid profiles, a high content of dietary fibre, and low available carbohydrates, thus being considered a suitable alternative for inclusion in healthy human diets. Using data obtained from the total nitrogen content, the amino acid profile, and the total dietary fibre determinations, the CF protein digestibility was estimated at 67.4%. Based on experimental data, a mean nitrogen-to-protein conversion factor of 5.76 was calculated for a G. assimilis meal. The study showed that nutritional cricket flour and derivatives can be obtained using non-sophisticated methods.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
amino acid score  
dc.subject
cricket flour,  
dc.subject
fatty acid composition, mineral profile  
dc.subject
techno-functional properties  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Characterising cricket flour from Gryllus assimilis : an alternative source of nutrients for sustainability  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-10-03T14:48:25Z  
dc.journal.volume
59  
dc.journal.number
10  
dc.journal.pagination
7509-7516  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Toribio, Ezequiel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Correa, María Jimena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Medici, Sandra Karina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Instituto de Investigaciones En Produccion, Sanidad y Ambiente. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones En Produccion, Sanidad y Ambiente.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ferrero, Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Arp, Carlos Gabriel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.17503  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.17503