Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Osuna, Mariana Beatriz  
dc.contributor.author
Romero, Cecilia Alejandra  
dc.contributor.author
Rivas, Franco Paolo  
dc.contributor.author
Judis, Maria Alicia  
dc.contributor.author
Bertola, Nora Cristina  
dc.date.available
2025-02-19T09:55:11Z  
dc.date.issued
2024-11  
dc.identifier.citation
Osuna, Mariana Beatriz; Romero, Cecilia Alejandra; Rivas, Franco Paolo; Judis, Maria Alicia; Bertola, Nora Cristina; Apple Pectin Based Film with Apis Mellifera Honey and /or Propolis Extract as Sources of Active Compounds; Springer; Food Biophysics; 20; 1; 11-2024; 1-11  
dc.identifier.issn
1557-1858  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/254743  
dc.description.abstract
This study aimed to develop an active pectin film, using honey and/or propolis ethanolic extract (PEE) as sources of active compounds (polyphenols and antimicrobials) and to analyze their influence on the physicochemical, optical, and mechanical properties of these films. During experimental tests, it was found that the formulation that presented the best characteristics was the film with 60 g of honey/100 g of pectin and 5 g of PEE/100 g of pectin. This specific film formulation provides an effective alternative to obtain an active material with good barrier and mechanical properties. It showed less permeability to water vapor, minor transparency and difference in color, although more rigid. The film had a higher total phenols content, and antiradical and antimicrobial properties against Listeria innocua and Staphylococcus aureus. Overall, the findings suggest that these films would be effective carriers of bioactive compounds. These compounds could be consumed by coating fresh or dried fruits with active coatings.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
HONEY  
dc.subject
PROPOLIS  
dc.subject
ANTIOXIDANT  
dc.subject
ANTIMICROBIAL ACTIVITY  
dc.subject
ACTIVE FILM  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Apple Pectin Based Film with Apis Mellifera Honey and /or Propolis Extract as Sources of Active Compounds  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-02-10T11:10:27Z  
dc.journal.volume
20  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
1-11  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.description.fil
Fil: Osuna, Mariana Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Nordeste. Instituto de Investigaciones En Procesos Tecnologicos Avanzados. - Universidad Nacional del Chaco Austral. Instituto de Investigaciones En Procesos Tecnologicos Avanzados.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Romero, Cecilia Alejandra. Universidad Nacional del Chaco Austral. Departamento de Ciencias Basicas y Aplicadas. Laboratorio de Industrias Alimentarias I; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rivas, Franco Paolo. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Nordeste. Instituto de Investigaciones En Procesos Tecnologicos Avanzados. - Universidad Nacional del Chaco Austral. Instituto de Investigaciones En Procesos Tecnologicos Avanzados.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Judis, Maria Alicia. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Nordeste. Instituto de Investigaciones En Procesos Tecnologicos Avanzados. - Universidad Nacional del Chaco Austral. Instituto de Investigaciones En Procesos Tecnologicos Avanzados.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bertola, Nora Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Biophysics  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s11483-024-09905-y  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11483-024-09905-y