Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Osuna, Mariana Beatriz
dc.contributor.author
Romero, Cecilia Alejandra
dc.contributor.author
Rivas, Franco Paolo
dc.contributor.author
Judis, Maria Alicia
dc.contributor.author
Bertola, Nora Cristina
dc.date.available
2025-02-19T09:55:11Z
dc.date.issued
2024-11
dc.identifier.citation
Osuna, Mariana Beatriz; Romero, Cecilia Alejandra; Rivas, Franco Paolo; Judis, Maria Alicia; Bertola, Nora Cristina; Apple Pectin Based Film with Apis Mellifera Honey and /or Propolis Extract as Sources of Active Compounds; Springer; Food Biophysics; 20; 1; 11-2024; 1-11
dc.identifier.issn
1557-1858
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/254743
dc.description.abstract
This study aimed to develop an active pectin film, using honey and/or propolis ethanolic extract (PEE) as sources of active compounds (polyphenols and antimicrobials) and to analyze their influence on the physicochemical, optical, and mechanical properties of these films. During experimental tests, it was found that the formulation that presented the best characteristics was the film with 60 g of honey/100 g of pectin and 5 g of PEE/100 g of pectin. This specific film formulation provides an effective alternative to obtain an active material with good barrier and mechanical properties. It showed less permeability to water vapor, minor transparency and difference in color, although more rigid. The film had a higher total phenols content, and antiradical and antimicrobial properties against Listeria innocua and Staphylococcus aureus. Overall, the findings suggest that these films would be effective carriers of bioactive compounds. These compounds could be consumed by coating fresh or dried fruits with active coatings.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
HONEY
dc.subject
PROPOLIS
dc.subject
ANTIOXIDANT
dc.subject
ANTIMICROBIAL ACTIVITY
dc.subject
ACTIVE FILM
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Apple Pectin Based Film with Apis Mellifera Honey and /or Propolis Extract as Sources of Active Compounds
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-02-10T11:10:27Z
dc.journal.volume
20
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
1-11
dc.journal.pais
Alemania
dc.description.fil
Fil: Osuna, Mariana Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Nordeste. Instituto de Investigaciones En Procesos Tecnologicos Avanzados. - Universidad Nacional del Chaco Austral. Instituto de Investigaciones En Procesos Tecnologicos Avanzados.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Romero, Cecilia Alejandra. Universidad Nacional del Chaco Austral. Departamento de Ciencias Basicas y Aplicadas. Laboratorio de Industrias Alimentarias I; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rivas, Franco Paolo. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Nordeste. Instituto de Investigaciones En Procesos Tecnologicos Avanzados. - Universidad Nacional del Chaco Austral. Instituto de Investigaciones En Procesos Tecnologicos Avanzados.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Judis, Maria Alicia. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Nordeste. Instituto de Investigaciones En Procesos Tecnologicos Avanzados. - Universidad Nacional del Chaco Austral. Instituto de Investigaciones En Procesos Tecnologicos Avanzados.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bertola, Nora Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food Biophysics
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s11483-024-09905-y
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11483-024-09905-y
Archivos asociados