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dc.contributor.author
Bianchi, María Agostina  
dc.contributor.author
Gómez Pamies, Laura Cecilia  
dc.contributor.author
Acquisgrana, María del Rosario  
dc.contributor.author
Lataza Rovaletti, Maria Mercedes  
dc.contributor.author
Quiroga, Fernanda Micaela  
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel  
dc.contributor.author
Libkind Frati, Diego  
dc.contributor.author
Benitez, Elisa Ines  
dc.date.available
2025-02-14T15:53:41Z  
dc.date.issued
2024-12  
dc.identifier.citation
Bianchi, María Agostina; Gómez Pamies, Laura Cecilia; Acquisgrana, María del Rosario; Lataza Rovaletti, Maria Mercedes; Quiroga, Fernanda Micaela; et al.; Pyrodextrin powder production from sorghum beer residue: optimisation of spray drying parameters for improved conservation properties; Springer; Journal of Food Science and Technology; 2024; 12-2024; 1-9  
dc.identifier.issn
0022-1155  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/254513  
dc.description.abstract
Pyrodextrins are polysaccharides with the potential to be used as food additives,standing out for their nutritional interest associated with their behaviour as solubledietary fiber. Being isolated from a gluten-free cereal, it is possible to add them toproducts suitable for individuals with coeliac disease. In the present study, the impactof the spray drying process of sorghum pyrodextrins obtained by pyroconversion ofbeer mashing residues, is investigated. The operating conditions for laboratory-scaledrying are optimised to produce a stable powdered material for storage. The responsesurface methodology was used for different drying air inlet temperatures (150-250 °C),feed flow rates (20-80%) and drying airflow rates (20-80%). To characterize the spraydriedsorghum pyrodextrins, their water activity, moisture content, color, particle sizedistribution and glass transition temperature were analyzed. It was verified that theoperational variables evaluated had an impact on the characteristic parameters ofsorghum pyrodextrin powders. The optimal drying conditions determined a drying airtemperature of 181,9 °C, feed flow rate at 23% and drying airflow rate at 78%, allowingpowders with stability suitable for conservation to be obtained. The utilization of asubstantial waste from another process enhances efficiency and contributes tosustainability.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Pyroconversion  
dc.subject
Resistant dextrin  
dc.subject
Food powder  
dc.subject
Sustainable process  
dc.subject.classification
Ingeniería de Procesos Químicos  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Pyrodextrin powder production from sorghum beer residue: optimisation of spray drying parameters for improved conservation properties  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-02-10T11:00:16Z  
dc.journal.volume
2024  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlin  
dc.description.fil
Fil: Bianchi, María Agostina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Regional Resistencia. Departamento de Ingeniería Química. Laboratorio de Química Teórica y Experimental; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gómez Pamies, Laura Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste; Argentina. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Regional Resistencia. Departamento de Ingeniería Química. Laboratorio de Química Teórica y Experimental; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Acquisgrana, María del Rosario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste; Argentina. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Regional Resistencia. Departamento de Ingeniería Química. Laboratorio de Química Teórica y Experimental; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lataza Rovaletti, Maria Mercedes. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Regional Resistencia. Departamento de Ingeniería Química. Laboratorio de Química Teórica y Experimental; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Quiroga, Fernanda Micaela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Libkind Frati, Diego. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Benitez, Elisa Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Regional Resistencia. Departamento de Ingeniería Química. Laboratorio de Química Teórica y Experimental; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s13197-025-06198-y  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1007/s13197-025-06198-y