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dc.contributor.author
Córdoba, Verónica Elizabeth  
dc.contributor.author
Mussi, Jorgelina  
dc.contributor.author
de Paula, Mariano  
dc.contributor.author
Acosta, Gerardo Gabriel  
dc.date.available
2025-02-13T12:00:33Z  
dc.date.issued
2023-09  
dc.identifier.citation
Córdoba, Verónica Elizabeth; Mussi, Jorgelina; de Paula, Mariano; Acosta, Gerardo Gabriel; Prediction of Biomethane Production of Cheese Whey by Using Artificial Neural Networks; Institute of Electrical and Electronics Engineers; IEEE Latin America Transactions; 21; 9; 9-2023; 1032-1039  
dc.identifier.issn
1548-0992  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/254229  
dc.description.abstract
The search for new energy sources has intensified today worldwide. In Argentina, bioenergy continues to be the energy with minor participation in the energy matrix. Therefore, research should focus on searching for new substrates that increase their production without compromising agricultural systems. This work analyzed the cumulative methane production by anaerobic digestion of cheese whey, a food industry waste, using three substrate/inoculum ratios in volatile solids units. An artificial neural network (ANN) was developed to model the process based on the characterization data (input data) and methane production obtained in the laboratory (output data). The training algorithm used for the ANN was backpropagation. This model's validity was analyzed using statistical parameters such as the regression coefficient (R2) and the mean square error (MSE). The results obtained by the ANN were compared with those obtained by conventional kinetic models, such as the First-order and Gompertz models. The experimental biomethane production was in the range 2325 to 38222 NmLCH4/g VS. The proposed network could predict the experimental data with an R2 of 0.9992 and a training MSE of 2.7598. The statistics used to compare the goodness of fit between the models (R2 and RMSE) were higher for the network, demonstrating its ability to model a complex system such as anaerobic digestion.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
spa  
dc.publisher
Institute of Electrical and Electronics Engineers  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Biomethane  
dc.subject
Kinetics  
dc.subject
Cheese whey  
dc.subject
Modelling  
dc.subject
Artificial neural network  
dc.subject.classification
Otras Biotecnología del Medio Ambiente  
dc.subject.classification
Biotecnología del Medio Ambiente  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Prediction of Biomethane Production of Cheese Whey by Using Artificial Neural Networks  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-11-27T09:27:33Z  
dc.journal.volume
21  
dc.journal.number
9  
dc.journal.pagination
1032-1039  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Córdoba, Verónica Elizabeth. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Tandil. Centro de Investigaciones En Fisica E Ingenieria del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Sede Olavarria del Centro de Investifaciones En Fisica E Ingenieria del Centro de la Provincia de Buenos Aires | Universidad Nacional del Centro de la Pcia.de Bs.as.. Centro de Investigaciones En Fisica E Ingenieria del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Sede Olavarria del Centro de Investifaciones En Fisica E Ingenieria del Centro de la Provincia de Buenos Aires.; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Electromecánica. Grupo INTELYMEC; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mussi, Jorgelina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Electromecánica. Grupo INTELYMEC; Argentina  
dc.description.fil
Fil: de Paula, Mariano. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Tandil. Centro de Investigaciones En Fisica E Ingenieria del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Sede Olavarria del Centro de Investifaciones En Fisica E Ingenieria del Centro de la Provincia de Buenos Aires | Universidad Nacional del Centro de la Pcia.de Bs.as.. Centro de Investigaciones En Fisica E Ingenieria del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Sede Olavarria del Centro de Investifaciones En Fisica E Ingenieria del Centro de la Provincia de Buenos Aires.; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Electromecánica. Grupo INTELYMEC; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Acosta, Gerardo Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Tandil. Centro de Investigaciones En Fisica E Ingenieria del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Sede Olavarria del Centro de Investifaciones En Fisica E Ingenieria del Centro de la Provincia de Buenos Aires | Universidad Nacional del Centro de la Pcia.de Bs.as.. Centro de Investigaciones En Fisica E Ingenieria del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Sede Olavarria del Centro de Investifaciones En Fisica E Ingenieria del Centro de la Provincia de Buenos Aires.; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Electromecánica. Grupo INTELYMEC; Argentina  
dc.journal.title
IEEE Latin America Transactions  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ieeexplore.ieee.org/document/10251810/  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1109/TLA.2023.10251810