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dc.contributor.author
Córdoba, Verónica Elizabeth
dc.contributor.author
Mussi, Jorgelina
dc.contributor.author
de Paula, Mariano
dc.contributor.author
Acosta, Gerardo Gabriel
dc.date.available
2025-02-13T12:00:33Z
dc.date.issued
2023-09
dc.identifier.citation
Córdoba, Verónica Elizabeth; Mussi, Jorgelina; de Paula, Mariano; Acosta, Gerardo Gabriel; Prediction of Biomethane Production of Cheese Whey by Using Artificial Neural Networks; Institute of Electrical and Electronics Engineers; IEEE Latin America Transactions; 21; 9; 9-2023; 1032-1039
dc.identifier.issn
1548-0992
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/254229
dc.description.abstract
The search for new energy sources has intensified today worldwide. In Argentina, bioenergy continues to be the energy with minor participation in the energy matrix. Therefore, research should focus on searching for new substrates that increase their production without compromising agricultural systems. This work analyzed the cumulative methane production by anaerobic digestion of cheese whey, a food industry waste, using three substrate/inoculum ratios in volatile solids units. An artificial neural network (ANN) was developed to model the process based on the characterization data (input data) and methane production obtained in the laboratory (output data). The training algorithm used for the ANN was backpropagation. This model's validity was analyzed using statistical parameters such as the regression coefficient (R2) and the mean square error (MSE). The results obtained by the ANN were compared with those obtained by conventional kinetic models, such as the First-order and Gompertz models. The experimental biomethane production was in the range 2325 to 38222 NmLCH4/g VS. The proposed network could predict the experimental data with an R2 of 0.9992 and a training MSE of 2.7598. The statistics used to compare the goodness of fit between the models (R2 and RMSE) were higher for the network, demonstrating its ability to model a complex system such as anaerobic digestion.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Institute of Electrical and Electronics Engineers
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Biomethane
dc.subject
Kinetics
dc.subject
Cheese whey
dc.subject
Modelling
dc.subject
Artificial neural network
dc.subject.classification
Otras Biotecnología del Medio Ambiente
dc.subject.classification
Biotecnología del Medio Ambiente
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Prediction of Biomethane Production of Cheese Whey by Using Artificial Neural Networks
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-11-27T09:27:33Z
dc.journal.volume
21
dc.journal.number
9
dc.journal.pagination
1032-1039
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Córdoba, Verónica Elizabeth. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Tandil. Centro de Investigaciones En Fisica E Ingenieria del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Sede Olavarria del Centro de Investifaciones En Fisica E Ingenieria del Centro de la Provincia de Buenos Aires | Universidad Nacional del Centro de la Pcia.de Bs.as.. Centro de Investigaciones En Fisica E Ingenieria del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Sede Olavarria del Centro de Investifaciones En Fisica E Ingenieria del Centro de la Provincia de Buenos Aires.; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Electromecánica. Grupo INTELYMEC; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mussi, Jorgelina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Electromecánica. Grupo INTELYMEC; Argentina
dc.description.fil
Fil: de Paula, Mariano. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Tandil. Centro de Investigaciones En Fisica E Ingenieria del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Sede Olavarria del Centro de Investifaciones En Fisica E Ingenieria del Centro de la Provincia de Buenos Aires | Universidad Nacional del Centro de la Pcia.de Bs.as.. Centro de Investigaciones En Fisica E Ingenieria del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Sede Olavarria del Centro de Investifaciones En Fisica E Ingenieria del Centro de la Provincia de Buenos Aires.; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Electromecánica. Grupo INTELYMEC; Argentina
dc.description.fil
Fil: Acosta, Gerardo Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Tandil. Centro de Investigaciones En Fisica E Ingenieria del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Sede Olavarria del Centro de Investifaciones En Fisica E Ingenieria del Centro de la Provincia de Buenos Aires | Universidad Nacional del Centro de la Pcia.de Bs.as.. Centro de Investigaciones En Fisica E Ingenieria del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Sede Olavarria del Centro de Investifaciones En Fisica E Ingenieria del Centro de la Provincia de Buenos Aires.; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Electromecánica. Grupo INTELYMEC; Argentina
dc.journal.title
IEEE Latin America Transactions
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ieeexplore.ieee.org/document/10251810/
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1109/TLA.2023.10251810
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