Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Corfield, Rocío  
dc.contributor.author
Allievi, Mariana Caludia  
dc.contributor.author
Rivero, Roy Cristian  
dc.contributor.author
López, Tamara Anahí  
dc.contributor.author
Perez, Oscar Edgardo  
dc.contributor.author
Salvatori, Daniela Marisol  
dc.contributor.author
Schebor, Carolina Claudia  
dc.date.available
2025-02-11T14:07:57Z  
dc.date.issued
2024-02  
dc.identifier.citation
Corfield, Rocío; Allievi, Mariana Caludia; Rivero, Roy Cristian; López, Tamara Anahí; Perez, Oscar Edgardo; et al.; An Apple and Acáchul Berry Snack Rich in Bioaccessible Antioxidants and Folic Acid: A Healthy Alternative for Prenatal Diets; MDPI; Foods; 13; 5; 2-2024; 692-706  
dc.identifier.issn
2304-8158  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/253997  
dc.description.abstract
A fruit leather (apple and acáchul berry) oriented toward women of reproductive agewas developed. The snack was supplemented with an ingredient composed of folic acid (FA) andwhey proteins (WPI) to ensure the required vitamin intake to prevent fetal neural tube defects.In order to generate a low-calorie snack, alternative sweeteners were used (stevia and maltitol).The fruit leather composition was determined. Also, an in vitro digestion process was carried outto evaluate the bioaccessibility of compounds with antioxidant capacity (AC), total polyphenols(TPCs), total monomeric anthocyanins (ACY), and FA. The quantification of FA was conducted by amicrobiological method and by HPLC. The leather contained carbohydrates (70%) and antioxidantcompounds, mainly from fruits. Bioaccessibility was high for AC (50%) and TPCs (90%), and low forACY (17%). Regarding FA, bioaccessibility was higher for WPI-FA (50%) than for FA alone (37%),suggesting that WPI effectively protected the vitamin from processing and digestion. Furthermore,the product was shown to be non-cytotoxic in a Caco-2 cell model. The developed snack is aninteresting option due to its low energy intake, no added sugar, and high content of bioactivecompounds. Also, the supplementation with WPI-FA improved the conservation and bioaccessibilityof FA.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
MDPI  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FRUIT LEATHER  
dc.subject
FOLIC ACID  
dc.subject
WHEY PROTEIN  
dc.subject
BIOACCESIBILITY  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
An Apple and Acáchul Berry Snack Rich in Bioaccessible Antioxidants and Folic Acid: A Healthy Alternative for Prenatal Diets  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-02-10T11:14:55Z  
dc.journal.volume
13  
dc.journal.number
5  
dc.journal.pagination
692-706  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.description.fil
Fil: Corfield, Rocío. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Allievi, Mariana Caludia. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Biológica; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rivero, Roy Cristian. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: López, Tamara Anahí. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez, Oscar Edgardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salvatori, Daniela Marisol. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencias y Tecnologia de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Schebor, Carolina Claudia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.journal.title
Foods  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.3390/foods13050692  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2304-8158/13/5/692