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dc.contributor.author
Volentini, Sabrina Inès
dc.contributor.author
Olmedo, G. M.
dc.contributor.author
Grillo Puertas, Mariana
dc.contributor.author
Rapisarda, Viviana Andrea
dc.contributor.author
Hebert, Elvira Maria
dc.contributor.author
Cerioni, Luciana
dc.contributor.author
Villegas, Josefina Maria
dc.date.available
2025-02-11T13:56:38Z
dc.date.issued
2023-10
dc.identifier.citation
Volentini, Sabrina Inès; Olmedo, G. M.; Grillo Puertas, Mariana; Rapisarda, Viviana Andrea; Hebert, Elvira Maria; et al.; Biological control of green and blue molds on postharvest lemon by lactic acid bacteria; Academic Press Inc Elsevier Science; Biological Control; 185; 105303; 10-2023; 1-7
dc.identifier.issn
1049-9644
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/253992
dc.description.abstract
Postharvest green and blue molds caused mainly by Penicillium digitatum and P. italicum conduce to economic losses in citrus production. Here, the potential antifungal activity of four lactobacilli strains was assessed against local isolates of these fungi to control postharvest diseases on lemons. Inhibitory activity of L. paraplantarum CRL 1905, L. fermentum CRL 973, L. casei CRL 1110 and L. reuteri CRL1101 strains was assayed by the culture overlay method. Also, inhibition of conidial germination by cell-free supernatants (CFS) obtained from 24 and 48 h-cultures of these lactobacilli strains (CFS24 and CFS48, respectively) was tested by microtiter assay. CRL 1905 showed the strongest fungicidal activity and was selected for further studies. When the antifungal compound/s produced by CRL 1905 strain were investigated, it was observed that the ability of CFS24 to inhibit conidial germination was lost after pH neutralization, inferring an acidic nature of the metabolite/s. Finally, to detect whether CFS24 had a potential application to control of Penicillium rot on lemons, a fruit decay test was performed. It was demonstrated that ten-fold concentrated CFS24 was able to decrease the disease incidence by ∼ 80 %. In conclusion, the use of extracellular components derived from CRL 1905 with antifungal activity could be an eco-friendly alternative to control postharvest decays of lemon.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Academic Press Inc Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIFUNGAL COMPOUNDS
dc.subject
BIOCONTROL
dc.subject
LACTOBACILLUS
dc.subject
LEMONS
dc.subject
PENICILLIUM DIGITATUM
dc.subject
PENICILLIUM ITALICUM
dc.subject.classification
Agronomía, reproducción y protección de plantas
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Biological control of green and blue molds on postharvest lemon by lactic acid bacteria
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-01-22T10:57:49Z
dc.journal.volume
185
dc.journal.number
105303
dc.journal.pagination
1-7
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Volentini, Sabrina Inès. Universidad Nacional de Tucumán; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino | Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Olmedo, G. M.. Universidad Nacional de Tucumán; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino | Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Grillo Puertas, Mariana. Universidad Nacional de Tucumán; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino | Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rapisarda, Viviana Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino | Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Grupo de Investigación y Desarrollo del Noroeste Argentino; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hebert, Elvira Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cerioni, Luciana. Universidad Nacional de Tucumán; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Villegas, Josefina Maria. Universidad Nacional de Tucumán; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.journal.title
Biological Control
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.biocontrol.2023.105303
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1049964423001561
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