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dc.contributor.author
Lisboa Rios, Diego
dc.contributor.author
Bengoa, Ana Agustina
dc.contributor.author
Costa Lima da Silva, Patrícia
dc.contributor.author
Santana Moura, César Silva
dc.contributor.author
Garrote, Graciela Liliana
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela
dc.contributor.author
da Rocha Fernandes, Gabriel
dc.contributor.author
Nicoli, Jacques Robert
dc.contributor.author
Neumann, Elisabeth
dc.contributor.author
Cantini Nunes, Álvaro
dc.date.available
2025-02-11T11:29:51Z
dc.date.issued
2024-07
dc.identifier.citation
Lisboa Rios, Diego; Bengoa, Ana Agustina; Costa Lima da Silva, Patrícia; Santana Moura, César Silva; Garrote, Graciela Liliana; et al.; Metatranscriptomic Analysis of Argentinian Kefirs Varying in Apparent Viscosity; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Applied Microbiology; 4; 3; 7-2024; 1150-1164
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/253954
dc.description.abstract
Comparative metatranscriptomics of the bacterial and yeast communities of two milk kefir beverages (MKAA1 and MKAA2) was carried out. They were obtained by fermentation with two different frozen stocks of the kefir grain CIDCA AGK1, differing in rheological features and production of organic acids. We hypothesised that the differences in their physicochemical and rheological properties might be due to the microbial activity in each product. The dominance of lactic acid bacteria, yeast, and a marginal amount of acetic acid bacteria characterised the microbiome. The bacterial families Lactobacillaceae and Streptococcaceae accounted for almost all of the bacterial gene transcripts, with Lactobacillus helveticus, L. kefiranofaciens, L. gallinarum, and Lactococcus lactis being most frequent in the microbiome of the MKAA1 beverage and L. kefiranofaciens, Lc. Lactis, and Leuconostoc mesenteroides being the most prevalent in MKAA2. Dipodascaceae and Saccharomycetaceae were the leading yeast families, represented by Yarrowia lipolytica, Saccharomyces unisporus, and Kluyveromyces marxianus. MKAA1 and MKAA2 shared >75% KEGG Ortologs (KOs) in their bacteria and yeast libraries. The considerable decreases in total expressed genes (KEGG Ortologs) assigned to Lactobacillus helveticus and L. gallinarum might be related to the variations in the rheological features of the beverages, probably by compromising the interrelations with L. kefiranofaciens, which might explain the variations in the rheological features of the beverages.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Multidisciplinary Digital Publishing Institute
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BACTERIA
dc.subject
RHEOLOGICAL PROPERTIES
dc.subject
RNA-SEQ
dc.subject
TRANSCRIPTIONALLY ACTIVE MICROBIOME
dc.subject
YEASTS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Metatranscriptomic Analysis of Argentinian Kefirs Varying in Apparent Viscosity
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-10-03T14:52:14Z
dc.identifier.eissn
2673-8007
dc.journal.volume
4
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
1150-1164
dc.journal.pais
Suiza
dc.description.fil
Fil: Lisboa Rios, Diego. Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas; Brasil
dc.description.fil
Fil: Bengoa, Ana Agustina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Costa Lima da Silva, Patrícia. Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas; Brasil
dc.description.fil
Fil: Santana Moura, César Silva. Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas; Brasil
dc.description.fil
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Bioquímica y Control de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: da Rocha Fernandes, Gabriel. Instituto René Rachou; Brasil
dc.description.fil
Fil: Nicoli, Jacques Robert. Instituto René Rachou; Brasil
dc.description.fil
Fil: Neumann, Elisabeth. Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas; Brasil
dc.description.fil
Fil: Cantini Nunes, Álvaro. Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas; Brasil
dc.journal.title
Applied Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2673-8007/4/3/78
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/applmicrobiol4030078
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