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dc.contributor.author
Lisboa Rios, Diego  
dc.contributor.author
Bengoa, Ana Agustina  
dc.contributor.author
Costa Lima da Silva, Patrícia  
dc.contributor.author
Santana Moura, César Silva  
dc.contributor.author
Garrote, Graciela Liliana  
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela  
dc.contributor.author
da Rocha Fernandes, Gabriel  
dc.contributor.author
Nicoli, Jacques Robert  
dc.contributor.author
Neumann, Elisabeth  
dc.contributor.author
Cantini Nunes, Álvaro  
dc.date.available
2025-02-11T11:29:51Z  
dc.date.issued
2024-07  
dc.identifier.citation
Lisboa Rios, Diego; Bengoa, Ana Agustina; Costa Lima da Silva, Patrícia; Santana Moura, César Silva; Garrote, Graciela Liliana; et al.; Metatranscriptomic Analysis of Argentinian Kefirs Varying in Apparent Viscosity; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Applied Microbiology; 4; 3; 7-2024; 1150-1164  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/253954  
dc.description.abstract
Comparative metatranscriptomics of the bacterial and yeast communities of two milk kefir beverages (MKAA1 and MKAA2) was carried out. They were obtained by fermentation with two different frozen stocks of the kefir grain CIDCA AGK1, differing in rheological features and production of organic acids. We hypothesised that the differences in their physicochemical and rheological properties might be due to the microbial activity in each product. The dominance of lactic acid bacteria, yeast, and a marginal amount of acetic acid bacteria characterised the microbiome. The bacterial families Lactobacillaceae and Streptococcaceae accounted for almost all of the bacterial gene transcripts, with Lactobacillus helveticus, L. kefiranofaciens, L. gallinarum, and Lactococcus lactis being most frequent in the microbiome of the MKAA1 beverage and L. kefiranofaciens, Lc. Lactis, and Leuconostoc mesenteroides being the most prevalent in MKAA2. Dipodascaceae and Saccharomycetaceae were the leading yeast families, represented by Yarrowia lipolytica, Saccharomyces unisporus, and Kluyveromyces marxianus. MKAA1 and MKAA2 shared >75% KEGG Ortologs (KOs) in their bacteria and yeast libraries. The considerable decreases in total expressed genes (KEGG Ortologs) assigned to Lactobacillus helveticus and L. gallinarum might be related to the variations in the rheological features of the beverages, probably by compromising the interrelations with L. kefiranofaciens, which might explain the variations in the rheological features of the beverages.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Multidisciplinary Digital Publishing Institute  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BACTERIA  
dc.subject
RHEOLOGICAL PROPERTIES  
dc.subject
RNA-SEQ  
dc.subject
TRANSCRIPTIONALLY ACTIVE MICROBIOME  
dc.subject
YEASTS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Metatranscriptomic Analysis of Argentinian Kefirs Varying in Apparent Viscosity  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-10-03T14:52:14Z  
dc.identifier.eissn
2673-8007  
dc.journal.volume
4  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
1150-1164  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.description.fil
Fil: Lisboa Rios, Diego. Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Bengoa, Ana Agustina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Costa Lima da Silva, Patrícia. Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Santana Moura, César Silva. Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Bioquímica y Control de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: da Rocha Fernandes, Gabriel. Instituto René Rachou; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Nicoli, Jacques Robert. Instituto René Rachou; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Neumann, Elisabeth. Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Cantini Nunes, Álvaro. Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas; Brasil  
dc.journal.title
Applied Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2673-8007/4/3/78  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/applmicrobiol4030078