Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Maldonado, Julieta Belén

dc.contributor.author
Page, Lucas Matías

dc.contributor.author
Williman, Celia

dc.contributor.author
Fernández, Carlos Andrés

dc.contributor.author
Resnik, Silvia Liliana

dc.contributor.author
Medina, María Belén

dc.contributor.author
Munitz, Martín Sebastián

dc.date.available
2025-02-11T11:24:40Z
dc.date.issued
2024-08
dc.identifier.citation
Maldonado, Julieta Belén; Page, Lucas Matías; Williman, Celia; Fernández, Carlos Andrés; Resnik, Silvia Liliana; et al.; Pesticides in fish from the Uruguay River and markets in Argentina and health risk assessment; Taylor & Francis Ltd; Food Additives And Contaminants. Part B - Surveillance Communications; 17; 4; 8-2024; 319-327
dc.identifier.issn
1939-3210
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/253950
dc.description.abstract
Organochlorine, organophosphate, triazole, and strobilurin pesticides were determined in fish samples. Relative standard deviations lower than 9.3% were obtained for organochlorine pesticides and 10.8% for other pesticides. Accuracy ranged from 73% to 119% for organochlorine pesticides and 80.4% to 116% for organophosphate, triazole, and strobilurin pesticides. A total of 28 pesticides were analysed and 7 of them were detected (exceeding 10 µg/kg) in some samples, with the highest concentration recorded at 68.5 µg/kg, corresponding to heptachlor epoxide A. The pesticide most frequently detected was β HCH, found in 30 of the 100 analysed samples. Hazard Quotient values were estimated for men, women, and children. These values exceeded 1 for heptachlor epoxide in women and children, as well as for endrin in children. These findings emphasise the need for stricter controls to reduce fish contamination and mitigate health risks.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Taylor & Francis Ltd

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
FISH
dc.subject
PESTICIDES
dc.subject
QUECHERS/ GC-MS
dc.subject
HEALTH RISK ASSESSMENT
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Pesticides in fish from the Uruguay River and markets in Argentina and health risk assessment
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-02-10T11:13:49Z
dc.journal.volume
17
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
319-327
dc.journal.pais
Reino Unido

dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Maldonado, Julieta Belén. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Ciencias de la Alimentación; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Page, Lucas Matías. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Williman, Celia. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Ciencias de la Alimentación; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fernández, Carlos Andrés. Sede Concordia del Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios (sede Concordia del Ictaer) ; (conicet - Uner); . Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Resnik, Silvia Liliana. Fundación de Investigaciones Científicas "Teresa Benedicta de la Cruz"; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Medina, María Belén. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Ciencias de la Alimentación; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Munitz, Martín Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina
dc.journal.title
Food Additives And Contaminants. Part B - Surveillance Communications

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19393210.2024.2380706
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/19393210.2024.2380706
Archivos asociados