Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Maldonado, Julieta Belén  
dc.contributor.author
Page, Lucas Matías  
dc.contributor.author
Williman, Celia  
dc.contributor.author
Fernández, Carlos Andrés  
dc.contributor.author
Resnik, Silvia Liliana  
dc.contributor.author
Medina, María Belén  
dc.contributor.author
Munitz, Martín Sebastián  
dc.date.available
2025-02-11T11:24:40Z  
dc.date.issued
2024-08  
dc.identifier.citation
Maldonado, Julieta Belén; Page, Lucas Matías; Williman, Celia; Fernández, Carlos Andrés; Resnik, Silvia Liliana; et al.; Pesticides in fish from the Uruguay River and markets in Argentina and health risk assessment; Taylor & Francis Ltd; Food Additives And Contaminants. Part B - Surveillance Communications; 17; 4; 8-2024; 319-327  
dc.identifier.issn
1939-3210  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/253950  
dc.description.abstract
Organochlorine, organophosphate, triazole, and strobilurin pesticides were determined in fish samples. Relative standard deviations lower than 9.3% were obtained for organochlorine pesticides and 10.8% for other pesticides. Accuracy ranged from 73% to 119% for organochlorine pesticides and 80.4% to 116% for organophosphate, triazole, and strobilurin pesticides. A total of 28 pesticides were analysed and 7 of them were detected (exceeding 10 µg/kg) in some samples, with the highest concentration recorded at 68.5 µg/kg, corresponding to heptachlor epoxide A. The pesticide most frequently detected was β HCH, found in 30 of the 100 analysed samples. Hazard Quotient values were estimated for men, women, and children. These values exceeded 1 for heptachlor epoxide in women and children, as well as for endrin in children. These findings emphasise the need for stricter controls to reduce fish contamination and mitigate health risks.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Taylor & Francis Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FISH  
dc.subject
PESTICIDES  
dc.subject
QUECHERS/ GC-MS  
dc.subject
HEALTH RISK ASSESSMENT  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Pesticides in fish from the Uruguay River and markets in Argentina and health risk assessment  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-02-10T11:13:49Z  
dc.journal.volume
17  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
319-327  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Maldonado, Julieta Belén. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Ciencias de la Alimentación; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Page, Lucas Matías. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Williman, Celia. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Ciencias de la Alimentación; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernández, Carlos Andrés. Sede Concordia del Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios (sede Concordia del Ictaer) ; (conicet - Uner); . Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Resnik, Silvia Liliana. Fundación de Investigaciones Científicas "Teresa Benedicta de la Cruz"; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Medina, María Belén. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Ciencias de la Alimentación; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Munitz, Martín Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina  
dc.journal.title
Food Additives And Contaminants. Part B - Surveillance Communications  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19393210.2024.2380706  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/19393210.2024.2380706