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dc.contributor.author
Ramos, Erika Mariana  
dc.contributor.author
Bof, Maria Julieta  
dc.contributor.author
Finos, Marianela Belén  
dc.contributor.author
Cappa, Evangelina Raquel  
dc.contributor.author
Bordagaray, Valeria Carina  
dc.contributor.author
Maldonado, Luis M.  
dc.contributor.author
Salomón, Virginia María  
dc.contributor.author
Lagadari, Mariana  
dc.contributor.author
Perez, Adrián Alejandro  
dc.date.available
2025-02-10T15:10:11Z  
dc.date.issued
2024-12  
dc.identifier.citation
Ramos, Erika Mariana; Bof, Maria Julieta; Finos, Marianela Belén; Cappa, Evangelina Raquel; Bordagaray, Valeria Carina; et al.; Propolis Complexation by Using Egg White Protein Nanocarriers: Molecular, Antioxidant, and Interfacial Properties; Springer; Food and Bioprocess Technology; 12-2024; 1-21  
dc.identifier.issn
1935-5130  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/253909  
dc.description.abstract
This study aims to encapsulate propolis ethanolic extracts (PE) using egg white protein nanoparticles (EWPn) and assess their impact on the molecular, antioxidant, and interfacial properties of the formed nanocomplexes obtained by an antisolvent technique. Four PE samples from different regions of Argentina (Santiago del Estero, Mendoza, and Tucumán) were obtained and characterized using GC-FID/MS analysis, total phenolic content determination, and total flavonoid content assays. The EWPn-PE systems were analyzed through fluorescence, UV–vis spectroscopy, particle size, ζ-potential, antioxidant activity, encapsulation efficiency, and interfacial studies. The results highlighted significant variability in the chemical composition and properties of the PE samples, influenced by geographical and botanical factors. The antioxidant activity ofthe EWPn-PE systems was significantly enhanced compared to the free PE, suggesting that EWPn complexation stabilizes and protects the phenolic compounds. The interfacial properties, including the diffusion, penetration, and rearrangement rate constants of EWPn, were also influenced by the complexation with PE. The EWPn-PE2 system exhibited the most favorable interfacial properties, suggesting its potential for stabilizing colloidal dispersed foods such as foams and emulsions. Overall, these findings highlight the effectiveness of EWPn complexation in enhancing the functional properties of PE, offering new opportunities for their application in the food industry.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Beekeeping product  
dc.subject
Propolis  
dc.subject
Protein nanocarriers  
dc.subject
Nanocomplexes  
dc.subject
Antioxidant activity  
dc.subject
Food applications  
dc.subject.classification
Otras Nanotecnología  
dc.subject.classification
Nanotecnología  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Propolis Complexation by Using Egg White Protein Nanocarriers: Molecular, Antioxidant, and Interfacial Properties  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-02-10T11:10:12Z  
dc.journal.pagination
1-21  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.description.fil
Fil: Ramos, Erika Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bof, Maria Julieta. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Finos, Marianela Belén. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cappa, Evangelina Raquel. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bordagaray, Valeria Carina. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Ciencias de la Alimentación; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Maldonado, Luis M.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Tucuman-Santiago del Estero. Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salomón, Virginia María. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Tucuman-Santiago del Estero. Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lagadari, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez, Adrián Alejandro. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina  
dc.journal.title
Food and Bioprocess Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s11947-024-03687-4  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11947-024-03687-4