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dc.contributor.author
Ramos, Erika Mariana

dc.contributor.author
Bof, Maria Julieta

dc.contributor.author
Finos, Marianela Belén

dc.contributor.author
Cappa, Evangelina Raquel

dc.contributor.author
Bordagaray, Valeria Carina

dc.contributor.author
Maldonado, Luis M.
dc.contributor.author
Salomón, Virginia María

dc.contributor.author
Lagadari, Mariana

dc.contributor.author
Perez, Adrián Alejandro

dc.date.available
2025-02-10T15:10:11Z
dc.date.issued
2024-12
dc.identifier.citation
Ramos, Erika Mariana; Bof, Maria Julieta; Finos, Marianela Belén; Cappa, Evangelina Raquel; Bordagaray, Valeria Carina; et al.; Propolis Complexation by Using Egg White Protein Nanocarriers: Molecular, Antioxidant, and Interfacial Properties; Springer; Food and Bioprocess Technology; 12-2024; 1-21
dc.identifier.issn
1935-5130
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/253909
dc.description.abstract
This study aims to encapsulate propolis ethanolic extracts (PE) using egg white protein nanoparticles (EWPn) and assess their impact on the molecular, antioxidant, and interfacial properties of the formed nanocomplexes obtained by an antisolvent technique. Four PE samples from different regions of Argentina (Santiago del Estero, Mendoza, and Tucumán) were obtained and characterized using GC-FID/MS analysis, total phenolic content determination, and total flavonoid content assays. The EWPn-PE systems were analyzed through fluorescence, UV–vis spectroscopy, particle size, ζ-potential, antioxidant activity, encapsulation efficiency, and interfacial studies. The results highlighted significant variability in the chemical composition and properties of the PE samples, influenced by geographical and botanical factors. The antioxidant activity ofthe EWPn-PE systems was significantly enhanced compared to the free PE, suggesting that EWPn complexation stabilizes and protects the phenolic compounds. The interfacial properties, including the diffusion, penetration, and rearrangement rate constants of EWPn, were also influenced by the complexation with PE. The EWPn-PE2 system exhibited the most favorable interfacial properties, suggesting its potential for stabilizing colloidal dispersed foods such as foams and emulsions. Overall, these findings highlight the effectiveness of EWPn complexation in enhancing the functional properties of PE, offering new opportunities for their application in the food industry.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Beekeeping product
dc.subject
Propolis
dc.subject
Protein nanocarriers
dc.subject
Nanocomplexes
dc.subject
Antioxidant activity
dc.subject
Food applications
dc.subject.classification
Otras Nanotecnología

dc.subject.classification
Nanotecnología

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Propolis Complexation by Using Egg White Protein Nanocarriers: Molecular, Antioxidant, and Interfacial Properties
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-02-10T11:10:12Z
dc.journal.pagination
1-21
dc.journal.pais
Alemania

dc.description.fil
Fil: Ramos, Erika Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bof, Maria Julieta. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Finos, Marianela Belén. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cappa, Evangelina Raquel. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bordagaray, Valeria Carina. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Ciencias de la Alimentación; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Maldonado, Luis M.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Tucuman-Santiago del Estero. Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salomón, Virginia María. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Tucuman-Santiago del Estero. Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lagadari, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perez, Adrián Alejandro. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
dc.journal.title
Food and Bioprocess Technology

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s11947-024-03687-4
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11947-024-03687-4
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