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dc.contributor.author
Vergara Alvarez, Silvia Cristina  
dc.contributor.author
Pendón, María Dolores  
dc.contributor.author
Bengoa, Ana Agustina  
dc.contributor.author
Leiva Alaniz, María José  
dc.contributor.author
Maturano, Yolanda Paola  
dc.contributor.author
Garrote, Graciela Liliana  
dc.date.available
2025-01-09T11:39:58Z  
dc.date.issued
2024-12  
dc.identifier.citation
Vergara Alvarez, Silvia Cristina; Pendón, María Dolores; Bengoa, Ana Agustina; Leiva Alaniz, María José; Maturano, Yolanda Paola; et al.; Probiotic Potential of Yeasts Isolated from Fermented Beverages: Assessment of Antagonistic Strategies Against Salmonella enterica Serovar Enteritidis; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Journal of Fungi; 10; 12; 12-2024; 1-13  
dc.identifier.issn
2309-608X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/252123  
dc.description.abstract
Global concern about pathogenic resistance to antibiotics is prompting interest in probioticsas a strategy to prevent or inhibit infections. Fermented beverages are promising sources of probiotic yeasts. This study aimed to evaluate the antagonistic effects of Kluyveromyces marxianus, Wickerhamomyces anomalus, and Pichia manshurica strains from kefir and wine against Salmonella enterica serovar Enteritidis in intestinal epithelial cells. The ability of these yeasts to adhere to Caco-2/TC-7 cells was evaluated, as well as their influence on the ability of Salmonella to associate and invade these cells. The behavior of the pathogen was analyzed by (a) incubation of enterocytes with yeast before adding Salmonella, (b) co-incubation of Salmonella with yeast before contact with the enterocytes, and (c) incubation of Salmonella with yeast metabolites before contact with enterocytes. All yeast strains demonstrated adherence to Caco-2/TC-7 cells (33–100%) and effectively inhibited Salmonella invasion.Among the treatments, co-culture showed the greatest effect, reducing Salmonella association andinvasion by more than 50%. Additionally, these yeasts modulated the epithelial immune response,significantly decreasing CCL20-driven luminescence by 60–81% (p < 0.0001). These results highlight the potential of yeasts from fermented beverages as probiotics to counteract Salmonella infections, offering a promising alternative in the fight against antibiotic resistance.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Multidisciplinary Digital Publishing Institute  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
KEFIR  
dc.subject
WINE  
dc.subject
PROBIOTICS  
dc.subject
NON SACCHAROMYCES YEASTS  
dc.subject
ANTAGONISTIC ACTIVITY  
dc.subject
SALMONELLA  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Probiotic Potential of Yeasts Isolated from Fermented Beverages: Assessment of Antagonistic Strategies Against Salmonella enterica Serovar Enteritidis  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-01-08T15:06:42Z  
dc.journal.volume
10  
dc.journal.number
12  
dc.journal.pagination
1-13  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.description.fil
Fil: Vergara Alvarez, Silvia Cristina. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pendón, María Dolores. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bengoa, Ana Agustina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Leiva Alaniz, María José. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Maturano, Yolanda Paola. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Fungi  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2309-608X/10/12/878  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/jof10120878