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dc.contributor.author
Vergara Alvarez, Silvia Cristina
dc.contributor.author
Pendón, María Dolores
dc.contributor.author
Bengoa, Ana Agustina
dc.contributor.author
Leiva Alaniz, María José
dc.contributor.author
Maturano, Yolanda Paola
dc.contributor.author
Garrote, Graciela Liliana
dc.date.available
2025-01-09T11:39:58Z
dc.date.issued
2024-12
dc.identifier.citation
Vergara Alvarez, Silvia Cristina; Pendón, María Dolores; Bengoa, Ana Agustina; Leiva Alaniz, María José; Maturano, Yolanda Paola; et al.; Probiotic Potential of Yeasts Isolated from Fermented Beverages: Assessment of Antagonistic Strategies Against Salmonella enterica Serovar Enteritidis; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Journal of Fungi; 10; 12; 12-2024; 1-13
dc.identifier.issn
2309-608X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/252123
dc.description.abstract
Global concern about pathogenic resistance to antibiotics is prompting interest in probioticsas a strategy to prevent or inhibit infections. Fermented beverages are promising sources of probiotic yeasts. This study aimed to evaluate the antagonistic effects of Kluyveromyces marxianus, Wickerhamomyces anomalus, and Pichia manshurica strains from kefir and wine against Salmonella enterica serovar Enteritidis in intestinal epithelial cells. The ability of these yeasts to adhere to Caco-2/TC-7 cells was evaluated, as well as their influence on the ability of Salmonella to associate and invade these cells. The behavior of the pathogen was analyzed by (a) incubation of enterocytes with yeast before adding Salmonella, (b) co-incubation of Salmonella with yeast before contact with the enterocytes, and (c) incubation of Salmonella with yeast metabolites before contact with enterocytes. All yeast strains demonstrated adherence to Caco-2/TC-7 cells (33–100%) and effectively inhibited Salmonella invasion.Among the treatments, co-culture showed the greatest effect, reducing Salmonella association andinvasion by more than 50%. Additionally, these yeasts modulated the epithelial immune response,significantly decreasing CCL20-driven luminescence by 60–81% (p < 0.0001). These results highlight the potential of yeasts from fermented beverages as probiotics to counteract Salmonella infections, offering a promising alternative in the fight against antibiotic resistance.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Multidisciplinary Digital Publishing Institute
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
KEFIR
dc.subject
WINE
dc.subject
PROBIOTICS
dc.subject
NON SACCHAROMYCES YEASTS
dc.subject
ANTAGONISTIC ACTIVITY
dc.subject
SALMONELLA
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Probiotic Potential of Yeasts Isolated from Fermented Beverages: Assessment of Antagonistic Strategies Against Salmonella enterica Serovar Enteritidis
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-01-08T15:06:42Z
dc.journal.volume
10
dc.journal.number
12
dc.journal.pagination
1-13
dc.journal.pais
Suiza
dc.description.fil
Fil: Vergara Alvarez, Silvia Cristina. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pendón, María Dolores. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bengoa, Ana Agustina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Leiva Alaniz, María José. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina
dc.description.fil
Fil: Maturano, Yolanda Paola. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Fungi
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2309-608X/10/12/878
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/jof10120878
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