Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Zabaleta Nievas, Romina Belén  
dc.contributor.author
Sanchez, Eliana  
dc.contributor.author
Navas Romero, Ana Laura  
dc.contributor.author
Fernandez Maldonado, Viviana Noemi  
dc.contributor.author
Fernandez, Anabel  
dc.contributor.author
Zalazar García, Daniela Inés Yanina  
dc.contributor.author
Fabani, Maria Paula  
dc.contributor.author
Mazza, German Delfor  
dc.contributor.author
Rodriguez, Rosa Ana  
dc.date.available
2025-01-09T10:01:42Z  
dc.date.issued
2024-11  
dc.identifier.citation
Zabaleta Nievas, Romina Belén; Sanchez, Eliana; Navas Romero, Ana Laura; Fernandez Maldonado, Viviana Noemi; Fernandez, Anabel; et al.; Phytotoxicity Assessment of Agro-Industrial Waste and Its Biochar: Germination Bioassay in Four Horticultural Species; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Agronomy; 14; 11; 11-2024; 1-19  
dc.identifier.issn
2073-4395  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/252091  
dc.description.abstract
This study investigated the phytotoxicity of agro-industrial wastes (almond, walnut,pistachio and peanut shells, asparagus spears, and brewer’s spent grain) and their biochar throughgermination bioassays in several horticultural species: green pea, lettuce, radish, and arugula.Biowaste was pyrolyzed under controlled conditions to produce biochar, and both biowaste andbiochar were characterized. Germination bioassay was conducted using seeds exposed to differentdilutions of aqueous extract of biowaste and their biochar (0, 50, and 100%). Germination percentage, seed vigor, germination index, and root and aerial lengths were evaluated. The results showed that the phytotoxicity of the biowaste was significantly different to that of its biochar. The biochar obtained demonstrated changing effects on germination and seedling growth. In particular, biochar extracts from spent brewers grains, walnut shells, and pistachio shells showed 5–14% increases in seed vigor and root and aerial length. Furthermore, the response of different species to both agro-industrial waste and biochar revealed species-specific sensitivity. Seeds of lettuce and arugula species were more sensitive to aqueous extracts than radish and green peas. This knowledge not only elucidates the behavior of agro-industrial waste-based biochar in the early stage of plant development but also provides valuable insights regarding phytotoxicity, seed sensitivity, and the variables involved in germination.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Multidisciplinary Digital Publishing Institute  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
BIOCHAR  
dc.subject
BIOWASTE  
dc.subject
EMERGENCE  
dc.subject
INHIBITION  
dc.subject
VEGETABLE  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Phytotoxicity Assessment of Agro-Industrial Waste and Its Biochar: Germination Bioassay in Four Horticultural Species  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-01-08T15:10:23Z  
dc.journal.volume
14  
dc.journal.number
11  
dc.journal.pagination
1-19  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Basilea  
dc.description.fil
Fil: Zabaleta Nievas, Romina Belén. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sanchez, Eliana. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Navas Romero, Ana Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernandez Maldonado, Viviana Noemi. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Departamento de Biología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernandez, Anabel. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zalazar García, Daniela Inés Yanina. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fabani, Maria Paula. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mazza, German Delfor. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Rosa Ana. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina  
dc.journal.title
Agronomy  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2073-4395/14/11/2573  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.3390/ agronomy14112573