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dc.contributor.author
Barrera, Gabriela  
dc.contributor.author
Calderón Domínguez, Georgina  
dc.contributor.author
Chanona Pérez, Jorge  
dc.contributor.author
Gutiérrez López, Gustavo F.  
dc.contributor.author
Leon, Alberto Edel  
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel  
dc.date.available
2017-09-27T14:40:02Z  
dc.date.issued
2013-08  
dc.identifier.citation
Barrera, Gabriela; Calderón Domínguez, Georgina; Chanona Pérez, Jorge; Gutiérrez López, Gustavo F.; Leon, Alberto Edel; et al.; Evaluation of the mechanical damage on wheat starch granules by SEM, ESEM, AFM and texture image analysis; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 98; 2; 8-2013; 1449-1457  
dc.identifier.issn
0144-8617  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/25187  
dc.description.abstract
The effect of mechanical damage on wheat starch granules surface, at a microstructural level, was investigated by scanning electron microscopy (SEM), environmental scanning electron microscopy (ESEM), atomic force microscopy (AFM), and image textural analysis. The SEM and ESEM images of the native sample showed that the starch granules had smooth, flat surfaces and smooth edges. The samples with higher damaged starch content exhibited granular distortion, irregularity and less uniformity. The fractal dimension of contour parameter increased with mechanical damage, indicating thatthe surface irregularities quantitatively increased due to the damage. The surfaces of damaged granules showed depressions of different shapes and sizes. The roughness parameters and fractal dimension of the surface increased as a result of the mechanical damage. The surface of damaged granules showed higher entropy and lower homogeneity values when damaged starch increased. The results indicated that the mechanical process caused structural modifications at nano level.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Damaged Starch  
dc.subject
Sem  
dc.subject
Esem  
dc.subject
Afm  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Evaluation of the mechanical damage on wheat starch granules by SEM, ESEM, AFM and texture image analysis  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-09-06T19:02:17Z  
dc.journal.volume
98  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
1449-1457  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Barrera, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Calderón Domínguez, Georgina. Instituto Politécnico Nacional. Escuela Nacional de Ciencias Biológicas; México  
dc.description.fil
Fil: Chanona Pérez, Jorge. Instituto Politécnico Nacional. Escuela Nacional de Ciencias Biológicas; México  
dc.description.fil
Fil: Gutiérrez López, Gustavo F.. Instituto Politécnico Nacional. Escuela Nacional de Ciencias Biológicas; México  
dc.description.fil
Fil: Leon, Alberto Edel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología. Instituto Superior de Investigación, Desarrollo y Servicio de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2013.07.056  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S014486171300742X