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dc.contributor.author
Barrera, Gabriela
dc.contributor.author
Calderón Domínguez, Georgina
dc.contributor.author
Chanona Pérez, Jorge
dc.contributor.author
Gutiérrez López, Gustavo F.
dc.contributor.author
Leon, Alberto Edel
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel
dc.date.available
2017-09-27T14:40:02Z
dc.date.issued
2013-08
dc.identifier.citation
Barrera, Gabriela; Calderón Domínguez, Georgina; Chanona Pérez, Jorge; Gutiérrez López, Gustavo F.; Leon, Alberto Edel; et al.; Evaluation of the mechanical damage on wheat starch granules by SEM, ESEM, AFM and texture image analysis; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 98; 2; 8-2013; 1449-1457
dc.identifier.issn
0144-8617
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/25187
dc.description.abstract
The effect of mechanical damage on wheat starch granules surface, at a microstructural level, was investigated by scanning electron microscopy (SEM), environmental scanning electron microscopy (ESEM), atomic force microscopy (AFM), and image textural analysis. The SEM and ESEM images of the native sample showed that the starch granules had smooth, flat surfaces and smooth edges. The samples with higher damaged starch content exhibited granular distortion, irregularity and less uniformity. The fractal dimension of contour parameter increased with mechanical damage, indicating thatthe surface irregularities quantitatively increased due to the damage. The surfaces of damaged granules showed depressions of different shapes and sizes. The roughness parameters and fractal dimension of the surface increased as a result of the mechanical damage. The surface of damaged granules showed higher entropy and lower homogeneity values when damaged starch increased. The results indicated that the mechanical process caused structural modifications at nano level.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Damaged Starch
dc.subject
Sem
dc.subject
Esem
dc.subject
Afm
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Evaluation of the mechanical damage on wheat starch granules by SEM, ESEM, AFM and texture image analysis
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-09-06T19:02:17Z
dc.journal.volume
98
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
1449-1457
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Barrera, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Calderón Domínguez, Georgina. Instituto Politécnico Nacional. Escuela Nacional de Ciencias Biológicas; México
dc.description.fil
Fil: Chanona Pérez, Jorge. Instituto Politécnico Nacional. Escuela Nacional de Ciencias Biológicas; México
dc.description.fil
Fil: Gutiérrez López, Gustavo F.. Instituto Politécnico Nacional. Escuela Nacional de Ciencias Biológicas; México
dc.description.fil
Fil: Leon, Alberto Edel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología. Instituto Superior de Investigación, Desarrollo y Servicio de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2013.07.056
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S014486171300742X
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