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dc.contributor.author
Martinez, Marcela Lilian  
dc.contributor.author
Curti, María Isabel  
dc.contributor.author
Roccia Ruffinengo, Paola  
dc.contributor.author
Llabot, Juan Manuel  
dc.contributor.author
Penci, Maria Cecilia  
dc.contributor.author
Bodoira, Romina Mariana  
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel  
dc.date.available
2017-09-27T13:55:32Z  
dc.date.issued
2014-10  
dc.identifier.citation
Martinez, Marcela Lilian; Curti, María Isabel; Roccia Ruffinengo, Paola; Llabot, Juan Manuel; Penci, Maria Cecilia; et al.; Oxidative stability of walnut (Juglans regia L.) and chia (Salvia hispanica L.) oils microencapsulated by spray drying; Elsevier Science; Powder Technology; 270; Part A; 10-2014; 271-277  
dc.identifier.issn
0032-5910  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/25177  
dc.description.abstract
his work was primarily aimed to evaluate the use of maltodextrin in combination with hydroxypropyl methylcellulose as wall materials for microencapsulation of both walnut and chia oils by spray drying. The effect of rosemary extract on the oxidative stability of the microencapsulated oils was examined under prolonged storage conditions. After a 45-day storage, the microencapsulated chia oil with rosemary extract showed lower formation of primary oxidation compounds than the control without additives, highlighting a protective effect of the antioxidant. Nevertheless, during the entire storage period the unencapsulated chia oil reported lower oxidative damage than their encapsulated counterparts, showing that the spray drying process affected its stability negatively. Walnut oil microencapsulation protected the oil from oxidation in comparison with its unencapsulated counterpart which was further apparent from the 30th day of storage. The addition of 1600 ppm of rosemary extract effectively protected microencapsulated walnut oil, showing – throughout the storage period – lower oxidation values in comparison with its analogous unencapsulated oil. The microcapsule surface oil and the images obtained by scanning electron microscopy at the beginning and at the end of the assay showed that the wall material has not been altered during storage.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Chia Salvia  
dc.subject
Juglans Regia L  
dc.subject
Oil Encapsulation  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Oxidative stability of walnut (Juglans regia L.) and chia (Salvia hispanica L.) oils microencapsulated by spray drying  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-04-12T17:59:07Z  
dc.journal.volume
270  
dc.journal.number
Part A  
dc.journal.pagination
271-277  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Curti, María Isabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Roccia Ruffinengo, Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Llabot, Juan Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Penci, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bodoira, Romina Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.journal.title
Powder Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.powtec.2014.10.031  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S003259101400881X