Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Bertuzzi, Maria Alejandra
dc.contributor.author
Gamboni, Jimena Elizabeth
dc.contributor.author
Slavutsky, Anibal Marcelo
dc.contributor.author
Ibarguren, Carolina
dc.contributor.other
Jaiswal, Amit K.
dc.contributor.other
Shankar, Shiv
dc.date.available
2024-12-16T18:04:18Z
dc.date.issued
2023
dc.identifier.citation
Bertuzzi, Maria Alejandra; Gamboni, Jimena Elizabeth; Slavutsky, Anibal Marcelo; Ibarguren, Carolina; Novel food packaging systems with antimicrobial agents from microbial source; Elsevier; 2023; 91-111
dc.identifier.isbn
9780323900447
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/250680
dc.description.abstract
Antimicrobial packaging systems are used to control microbial growth in food products. Several antimicrobial packaging technologies have been developed employing different substances. This chapter focuses on those that use antimicrobial substances produced by microorganisms as active agents (bacteriocins, lipopeptides, and other metabolites). The most important antimicrobial compounds used in food packaging and the techniques employed to evaluate their antimicrobial action are described. Also, the forms in which the packaging materials contain and deliver these antimicrobial compounds are presented. An extensive list of scientific publications on the subject is detailed and their results are discussed. Current trends suggest a greater market emphasis on food quality requirements and safety features, associated with the addition of antimicrobial agents. This constitutes a challenge for the development and implementation of this type of packaging system, which requires the joint work of academia and industry.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
FOOD PACKAGING SYSTEM
dc.subject
CONTROLLED RELEASE
dc.subject
DELIVERY SYSTEM
dc.subject
FOOD SAFETY
dc.subject
ANTIMICROBIAL ACTION
dc.subject
MICROBIAL METABOLITES
dc.subject.classification
Otras Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Novel food packaging systems with antimicrobial agents from microbial source
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2024-11-22T13:16:44Z
dc.journal.pagination
91-111
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Bertuzzi, Maria Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gamboni, Jimena Elizabeth. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Slavutsky, Anibal Marcelo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ibarguren, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ciencias de la Salud; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://doi.org/10.1016/B978-0-323-90044-7.00006-9
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780323900447000069
dc.conicet.paginas
344
dc.source.titulo
Food Packaging and Preservation: Antimicrobial Materials and Technologies
Archivos asociados