Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Bertuzzi, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Gamboni, Jimena Elizabeth  
dc.contributor.author
Slavutsky, Anibal Marcelo  
dc.contributor.author
Ibarguren, Carolina  
dc.contributor.other
Jaiswal, Amit K.  
dc.contributor.other
Shankar, Shiv  
dc.date.available
2024-12-16T18:04:18Z  
dc.date.issued
2023  
dc.identifier.citation
Bertuzzi, Maria Alejandra; Gamboni, Jimena Elizabeth; Slavutsky, Anibal Marcelo; Ibarguren, Carolina; Novel food packaging systems with antimicrobial agents from microbial source; Elsevier; 2023; 91-111  
dc.identifier.isbn
9780323900447  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/250680  
dc.description.abstract
Antimicrobial packaging systems are used to control microbial growth in food products. Several antimicrobial packaging technologies have been developed employing different substances. This chapter focuses on those that use antimicrobial substances produced by microorganisms as active agents (bacteriocins, lipopeptides, and other metabolites). The most important antimicrobial compounds used in food packaging and the techniques employed to evaluate their antimicrobial action are described. Also, the forms in which the packaging materials contain and deliver these antimicrobial compounds are presented. An extensive list of scientific publications on the subject is detailed and their results are discussed. Current trends suggest a greater market emphasis on food quality requirements and safety features, associated with the addition of antimicrobial agents. This constitutes a challenge for the development and implementation of this type of packaging system, which requires the joint work of academia and industry.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FOOD PACKAGING SYSTEM  
dc.subject
CONTROLLED RELEASE  
dc.subject
DELIVERY SYSTEM  
dc.subject
FOOD SAFETY  
dc.subject
ANTIMICROBIAL ACTION  
dc.subject
MICROBIAL METABOLITES  
dc.subject.classification
Otras Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Novel food packaging systems with antimicrobial agents from microbial source  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2024-11-22T13:16:44Z  
dc.journal.pagination
91-111  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Bertuzzi, Maria Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gamboni, Jimena Elizabeth. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Slavutsky, Anibal Marcelo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ibarguren, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ciencias de la Salud; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://doi.org/10.1016/B978-0-323-90044-7.00006-9  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780323900447000069  
dc.conicet.paginas
344  
dc.source.titulo
Food Packaging and Preservation: Antimicrobial Materials and Technologies