Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Moran Giardini, Paloma  
dc.contributor.author
Dominguez, Enzo  
dc.contributor.author
Moliné, Maria de la Paz  
dc.contributor.author
Quintana, Silvina  
dc.contributor.author
D Arcangelo, Virginia Sofia  
dc.contributor.author
Damiani, Natalia  
dc.contributor.author
Gende, Liesel Brenda  
dc.date.available
2024-12-16T16:05:09Z  
dc.date.issued
2024  
dc.identifier.citation
Analysis of food consumption and survival of honey bees fed with craft brewer's yeast; Third ICBees International Congress on Bee Science; Turquía; 2024; 114-114  
dc.identifier.isbn
978-605-71368-8-6  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/250666  
dc.description.abstract
Apis mellifera honey bees play a vital role in ecosystems through their pollination services, but face threats such as nutrient deficiencies. Yeasts, a common by-product of craft brewing, holds promise as a nutritional supplement. Argentina increased craft beer production generating residual Saccharomyces cerevisiae yeast. We aimed to evaluate how supplemental feeding with craft beer yeast affects honey bees´ food consumption and survival. Yeast cells from ALE beer production were isolated from the residual sediment after the brewer´s wort fermentation. S05 yeasts were molecularly characterized. The effect of feeding yeast cells on bee survival was assessed using 245 bees per diet group in Lab conditions. Newly emerged bees were fed: A) SYRUP (1:1 sucrose: water), B) SYRUP + Apipromotor® (dietary supplement rich in amino acids and high in vitamins), C) SYRUP + live S05 yeasts (1.80E+06 cells/ml) and D) SYRUP + non-viable S05 yeasts (2.50E+06 cells/ml). The mortality and consumption of the diets were recorded every 24 hours throughout the extended survival test in honeybees. Dead bees were removed and food was replaced after each observation. Kaplan–Meier survival analyses showed that bees fed Diet C survived significantly more than bees from other diets. Bees fed with live yeasts did exhibit a significant change in their survival proportions (Log Rank Test: p= 4e-16) compared to bees fed with the control diet. The mean survival times were 21, 22, 27, and 22 days for diets A, B, C and D, respectively. A generalized linear mixed model was performed using diet as fixed effects and replicates as a random effect. It showed no significant difference in feed intake up to day 15 for the different diets (p-value = 0.3603). In conclusion, this study reinforces a potential dietary supplement where research focuses on discovering and using by-products from the craft brewing industry.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Acaröz, Ulaş  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
APIS MELLIFERA  
dc.subject
SACCHAROMYCES CEREVISIAE  
dc.subject
FEEDING  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Analysis of food consumption and survival of honey bees fed with craft brewer's yeast  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/conferenceObject  
dc.type
info:ar-repo/semantics/documento de conferencia  
dc.date.updated
2024-09-09T13:42:51Z  
dc.journal.pagination
114-114  
dc.journal.pais
Turquía  
dc.journal.ciudad
desconocida  
dc.description.fil
Fil: Moran Giardini, Paloma. Universidad Nacional de Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata, Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Centro de Investigación en Abejas Sociales (CIAS); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dominguez, Enzo. Universidad Nacional de Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata, Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Centro de Investigación en Abejas Sociales (CIAS); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Moliné, Maria de la Paz. Universidad Nacional de Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata, Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Centro de Investigación en Abejas Sociales (CIAS); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Quintana, Silvina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata, Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Centro de Investigación en Abejas Sociales (CIAS); Argentina  
dc.description.fil
Fil: D Arcangelo, Virginia Sofia. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Damiani, Natalia. Universidad Nacional de Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata, Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Centro de Investigación en Abejas Sociales (CIAS); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gende, Liesel Brenda. Universidad Nacional de Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata, Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Centro de Investigación en Abejas Sociales (CIAS); Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.beeandlifecongress.com/  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.coverage
Internacional  
dc.type.subtype
Congreso  
dc.description.nombreEvento
Third ICBees International Congress on Bee Science  
dc.date.evento
2024-04-24  
dc.description.paisEvento
Turquía  
dc.type.publicacion
Book  
dc.description.institucionOrganizadora
Asociación Turca de Apicultura  
dc.source.libro
Third ICBees International congress on bee science Abstract Book  
dc.date.eventoHasta
2024-04-26  
dc.type
Congreso