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dc.contributor.author
Castillo, Luciana Andrea
dc.contributor.author
Lopez, Olivia Valeria
dc.contributor.author
Ghilardi, Julia
dc.contributor.author
Villar, Marcelo Armando
dc.contributor.author
Barbosa, Silvia Elena
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra
dc.date.available
2017-09-25T14:47:22Z
dc.date.issued
2015-06-11
dc.identifier.citation
Castillo, Luciana Andrea; Lopez, Olivia Valeria; Ghilardi, Julia; Villar, Marcelo Armando; Barbosa, Silvia Elena; et al.; Thermoplastic starch/talc bionanocomposites: Influence of particle morphology on final properties; Elsevier; Food Hydrocolloids; 51; 11-6-2015; 432-440
dc.identifier.issn
0268-005X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/25021
dc.description.abstract
This work analyzed the effect of talc morphology on structural characteristics and final properties of thermoplastic corn starch (TPS). In this sense, omposite films based on TPS containing talc nanoparticles were obtained by melt-mixing and thermo-compression. Talc samples with different morphological characteristics (platy-microcrystalline and blocky-macrocrystalline), derived from their formation process,were used. Platy and blocky morphology was distinguished by Scanning Electron Microscopy performed on composites films. Microcrystalline morphology induced smaller TPS crystallites thanmacrocrystalline one, indirectly evidenced by X-Ray Diffraction and Differential Scanning Calorimetry. Crystalline character of talc particles also affected visible and UV barrier capacity of TPS films. Blocky morphology of mineral filler led to the highest reduction of TPS water vapor permeation. Both talcsamples acted as matrix reinforcement agents. However, macrocrystalline articles induced the major changes on elastic modulus and tensile strength, without affecting films ductility.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Composite Films
dc.subject
Thermoplastic Corn Starch
dc.subject
Talc Morphology
dc.subject
Composite Films Microstructure
dc.subject
Barrier And Mechanical Properties
dc.subject.classification
Compuestos
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Thermoplastic starch/talc bionanocomposites: Influence of particle morphology on final properties
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-05-03T20:04:58Z
dc.journal.volume
51
dc.journal.pagination
432-440
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Castillo, Luciana Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lopez, Olivia Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ghilardi, Julia. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Villar, Marcelo Armando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Barbosa, Silvia Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Invest.científicas. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - la Plata. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Cs.exactas. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food Hydrocolloids
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2015.05.030
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X15002416
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