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dc.contributor.author
Simonelli, Nicolás
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela
dc.contributor.author
Medrano, Micaela
dc.date.available
2024-12-10T15:13:10Z
dc.date.issued
2024-12
dc.identifier.citation
Simonelli, Nicolás; Abraham, Analia Graciela; Medrano, Micaela; Stimulation of microbial butyrate synthesis through prebiotics; Elsevier; Food Bioscience; 62; 12-2024; 1-14
dc.identifier.issn
2212-4292
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/250102
dc.description.abstract
The intestinal microbiota is a complex ecosystem in which diverse populations coexist and whose metabolism can be targeted. Through dietary intervention, the intestinal microbiota can be driven to synthesize a particular metabolite. This review aims to highlight studies in which prebiotic interventions are variably effective through the production of microbial butyrate in situ. Since the intestinal microbiota is an ecosystem that does not repeat between individuals, different prebiotics (with different physicochemical characteristics) may lead to different responses, which depend on the resident microbiota. Not all fibers have the same effect on all individuals, but it is possible to find a fiber whose consumption is suitable for an individual at a given time. There is enough scientific evidence to postulate that the effect of dietary fiber and prebiotics on human microbiota is enterotype-specific regarding short chain fatty acids production and bifidogenic effect; nevertheless, little is known regarding the effect on butyrogenic bacteria and butyrate synthesis in situ. Clarifying these unknown correlations would allow progress to be made in personalized dietary interventions.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
INDIVIDUAL MICROBIOTA
dc.subject
PREBIOTIC
dc.subject
BUTYRATE
dc.subject
PERSONALIZED DIETARY INTERVENTION
dc.subject
PRECISION NUTRITION
dc.subject.classification
Nutrición, Dietética
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD
dc.title
Stimulation of microbial butyrate synthesis through prebiotics
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-11-11T14:14:13Z
dc.journal.volume
62
dc.journal.pagination
1-14
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Simonelli, Nicolás. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional Arturo Jauretche. Instituto de Cs. de la Salud; Argentina
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Bioquímica y Control de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Medrano, Micaela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional Arturo Jauretche. Instituto de Cs. de la Salud; Argentina
dc.journal.title
Food Bioscience
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2212429224017607
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fbio.2024.105329
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