Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Vero, Silvana
dc.contributor.author
Garmendia, Gabriela
dc.contributor.author
Cavello, Ivana Alejandra
dc.contributor.author
Ruscasso, Maria Florencia
dc.contributor.author
Alvarez, Angie
dc.contributor.author
Arrarte, Eloisa
dc.contributor.author
Gonda, Mariana
dc.contributor.author
Martínez Silveira, Adalgisa
dc.contributor.author
Cavalitto, Sebastian Fernando
dc.contributor.author
Wisniewski, Michael
dc.contributor.other
Pandey, Anita
dc.contributor.other
Sharma, Avinash
dc.date.available
2024-12-10T09:31:50Z
dc.date.issued
2022
dc.identifier.citation
Vero, Silvana; Garmendia, Gabriela; Cavello, Ivana Alejandra; Ruscasso, Maria Florencia; Alvarez, Angie; et al.; Yeasts on King George Island (Maritime Antarctica): Biodiversity and Biotechnological Applications; CRC Press - Taylor & Francis Group; 2022; 1-378
dc.identifier.isbn
9780367350161
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/249968
dc.description.abstract
Extreme conditions for life such as low temperatures and nutrient availability, high solar irradiation, and arid conditions characterize the Antarctic and sub-Antarctic regions of our planet. Psychrophilic and psychrotolerant yeasts, however, have been frequently found in soils, in continental and marine waters, in subglacial ice, and even associated with rocks in these zones. Many studies about yeast diversity in cold regions have been published. These have been primarily based on culture methods but more recently metagenomic analyzes have also been used. Basidiomycota has been reported as the prevalent phylum. Bioprospecting studies have explored the biotechnological potential of cold-adapted yeasts. As a result, a broad range of cold-active exoenzymes have been discovered that would benefit useful food, biofuel, and detergent industries. Other biotechnological applications include their use as a source of lipids for the production of second-generation biodiesel. Moreover, their use as a source of polyunsaturated fatty acids in food nutritional supplements, and as post-harvest biocontrol agents have also been documented.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
CRC Press - Taylor & Francis Group
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Antarctic yeasts
dc.subject
Cold-Active Enzymes
dc.subject
Bioremediation
dc.subject
Biocontrol
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Yeasts on King George Island (Maritime Antarctica): Biodiversity and Biotechnological Applications
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2023-07-07T18:43:04Z
dc.journal.pagination
1-378
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Vero, Silvana. Universidad de la República. Facultad de Química; Uruguay
dc.description.fil
Fil: Garmendia, Gabriela. Universidad de la República. Facultad de Química; Uruguay
dc.description.fil
Fil: Cavello, Ivana Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ruscasso, Maria Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alvarez, Angie. Universidad de la República. Facultad de Química; Uruguay
dc.description.fil
Fil: Arrarte, Eloisa. Universidad de la República. Facultad de Química; Uruguay
dc.description.fil
Fil: Gonda, Mariana. Universidad de la República. Facultad de Química; Uruguay
dc.description.fil
Fil: Martínez Silveira, Adalgisa. Universidad de la República. Facultad de Química; Uruguay
dc.description.fil
Fil: Cavalitto, Sebastian Fernando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wisniewski, Michael. No especifíca;
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.taylorfrancis.com/chapters/edit/10.1201/9780429343452-8/yeasts-king-george-island-maritime-antarctica-biodiversity-biotechnological-applications-silvana-vero-gabriela-garmendia-ivana-cavello-florencia-ruscasso-angie-alvarez-eloisa-arrarte-mariana-gonda-adalgisa-mart%C3%ADnez-silveira-sebasti%C3%A1n-cavalitto-michael-wisniewski?context=ubx&refId=e2c936e2-1399-41a1-a069-ba7e7ed6e45d
dc.conicet.paginas
378
dc.source.titulo
Extreme Environments
Archivos asociados