Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Miserere, Andrea  
dc.contributor.author
Searles, Peter Stoughton  
dc.contributor.author
Rousseaux, Maria Cecilia  
dc.date.available
2024-12-09T13:25:45Z  
dc.date.issued
2021  
dc.identifier.citation
Response of oil accumulation dynamics to elevated temperature in olive fruit (Olea europaea); XXXIII Reunión Argentina de Fisiología Vegetal; Santa Fe; Argentina; 2021; 1-1  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/249826  
dc.description.abstract
Olive crop expansion to new, warmer growing regions and climate change have reinforced the need for manipulative field experiments to better understand the physiological responses to elevated temperature. Thus, the aim of this study was to evaluate the response of oil accumulation dynamics including accumulation rate, duration, and maximum oil concentration to a moderate temperature increase in young trees of two cultivars (?Arbequina?, ?Coratina?). Two- or three-years-old potted trees were actively warmed by 3-4 °C from final fruit set to the end of the oil accumulation phase (December to early May) in one season using open top chambers under outdoor conditions or grown at near-ambient temperature in similar control chambers. Oil accumulation dynamics were determined from successive fruit samplings. Oil concentration was determined on a dry weight basis by nuclear magnetic resonance. Fruit oil accumulation dynamics were explained by a bi-linear function. In both cultivars, the sustained warming reduced the final oil concentration due to a strong reduction in oil accumulation rate (% day-1), while the duration of the oil accumulation period (in days) was unaffected. In a similar manner, the decrease in final fruit dry weight in response to warming was associated with reductions in fruit growth rate (g day-1) and generally not the duration of fruit growth. As a result, oil content per fruit (g fruit-1) was severely reduced by warming. These insights should be considered to improve current predictive models of climate change impact on olive production.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Sociedad Argentina de Fisiología Vegetal  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FRUIT WEIGHT  
dc.subject
GLOBAL WARMING  
dc.subject
OIL YIELD  
dc.subject
OLIVE  
dc.subject.classification
Horticultura, Viticultura  
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Response of oil accumulation dynamics to elevated temperature in olive fruit (Olea europaea)  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/conferenceObject  
dc.type
info:ar-repo/semantics/documento de conferencia  
dc.date.updated
2022-11-09T18:30:07Z  
dc.journal.pagination
1-1  
dc.journal.pais
Argentina  
dc.journal.ciudad
Santa Fe  
dc.description.fil
Fil: Miserere, Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Secretaría de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Searles, Peter Stoughton. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Secretaría de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rousseaux, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Secretaría de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://rafv2020.wixsite.com/santa-fe  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.coverage
Nacional  
dc.type.subtype
Reunión  
dc.description.nombreEvento
XXXIII Reunión Argentina de Fisiología Vegetal  
dc.date.evento
2021-09-13  
dc.description.ciudadEvento
Santa Fe  
dc.description.paisEvento
Argentina  
dc.type.publicacion
Book  
dc.description.institucionOrganizadora
Sociedad Argentina de Fisiología Vegetal  
dc.source.libro
Libro de resúmenes del XXXIII Reunión Argentina de Fisiología Vegetal  
dc.date.eventoHasta
2021-01-17  
dc.type
Reunión